Farklı işbirlikli öğrenme yöntemlerinin fen bilimleri öğretmen adaylarının akademik başarı ve epistemolojik inançları üzerine etkisi
The effect of different cooperative learning methods on pre-service science teachers' academic achievements and epistemological beliefs
  1. Tez No: 512583
  2. Yazar: ELİF İYİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: işbirlikli öğrenme modeli, birlikte soralım birlikte öğrenelim yöntemi, okuma-yazma-uygulama yöntemi, epistemolojik inançlar, insanda sinir ve endokrin sistemi, cooperative learning, ask together learn together, reading-writing-application, epistemological belief, human nervous and endocrine system
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu araştırma“İnsanda Sinir ve Endokrin Sistemi”konusunun öğretiminde kullanılan birlikte soralım birlikte öğrenelim ve okuma-yazma-uygulama yöntemlerinin 3. sınıf fen bilimleri öğretmen adaylarının akademik başarıları ve epistemolojik inançları üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmada nicel araştırma modelleri içerisinde yer alan deneysel araştırma desenlerinden öntest-sontest karşılaştırma gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubu, 2017-2018 akademik yılı güz döneminde Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı 'nda iki farklı şubede öğrenim gören toplam 84 öğretmen adayından oluşmaktadır. Bu şubelerden biri“Birlikte Soralım Birlikte Öğrenelim”yönteminin uygulandığı Deney Grubu-1 (n=39), ikincisi“Okuma-Yazma-Uygulama”yönteminin uygulandığı Deney Grubu-2 (n=45) olarak belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak Akademik Başarı Testi ve Epistemolojik İnançlar Anketi kullanılmıştır. Veriler parametrik testleri yapmaya uygun olduğundan analizlerde bağımsız gruplar t-testi kullanılmıştır. Bulgular: Uygulama sonunda“İnsanda Sinir ve Endokrin Sistemi”konusunun öğretiminde kullanılan okuma-yazma-uygulama yönteminin birlikte soralım birlikte öğrenelim yöntemine göre öğretmen adaylarının akademik başarıları üzerinde daha etkili olduğu belirlenmiştir. Aynı konunun öğretiminde birlikte soralım birlikte öğrenelim yönteminin okuma-yazma-uygulama yöntemine göre öğretmen adaylarının epistemolojik inançları üzerinde daha etkili olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Okuma-yazma-uygulama yönteminin öğretmen adaylarının akademik başarılarını artırmada ve birlikte soralım birlikte öğrenelim yönteminin öğretmen adaylarının epistemolojik inançlarını geliştirmede daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to find out the effect of teaching“Human Nervous and Endocrine System”subject through the ask together learn together and reading-writing-application methods on third class pre-service science teachers' academic achievements and epistemological beliefs. Method: Pretest-posttest comparison group quasi-experimental design, which is an experimental research model, was used. The sample of this study consists of 84 pre-service science teachers from two different groups in Atatürk University Kazım Karabekir Education Faculty Science Education Department in 2017-2018 academic year fall term. One of these groups was set as the Experimental Group-1 in which ask together learn together method would be carried out (n=39) while the other group was set as the Experimental Group-2 in which reading-writing-application method would be conducted (n=45). Findings: The data were collected via Academic Achievement Test and Epistemological Beliefs Questionnaire. Independent groups t-test were used in analyzes since the data were suitable to perform parametric tests. It was determined that reading-writing-application method is more effective than ask together learn together method in terms academic achievement of pre-service science teachers used in teaching of“Human Nervous and Endocrine System”. Also ıt was found that ask together learn together method is more effective than reading-writing-application method in terms of epistemological beliefs of pre-service science teachers. Results: It has reached the conclusion that reading-writing-application method is more effective in terms of increasing academic achievement of pre-service science teachers and ask together learn together method is more effective in terms of developing epistemological beliefs of pre-service science teachers.