Kuvvet ve enerji konusunun öğretilmesinde işbirlikli öğrenme yöntemlerinden Jigsaw II tekniği ve Konu Jigsaw tekniğinin öğrenmeye etkisi
The effect of Jigsaw II technique and Subject Jigsaw technique on learning, a cooperative learning methods in teaching the subject of force and energy
  1. Tez No: 867638
  2. Yazar: YUSUF KARADENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL DOYMUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: işbirlikli öğrenme, konu jigsaw, jigsawII, fen ve teknoloji, kuvvet ve enerji, cooperative learning, subject jigsaw, jigsawII, science and technology, force and energy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Kuvvet ve Hareket ünitesi konularının öğretiminde Konu Jigsawı Jigsaw II yöntemleri ile öğretmen merkezli öğretim yönteminin öğrencilerin akademik başarılarına etkisini belirlemektir. Yöntem: Çalışmanın örneklemini, 2016-2017 eğitim-öğretim güz yarıyılında Ardahan ilinin Posof ilçesindeki bir Yatılı Bölge Ortaokulu ve Posof ilçesindeki bir İmam Hatip Ortaokulu yedinci sınıfının farklı üç şubesinde öğrenim gören toplam 57 öğrenci oluşturmaktadır. Bu sınıflardan biri (Ardahan ili Posof ilçesindeki bir Yatılı Bölge Ortaokulu 7A sınıfı) Konu Jigsaw yöntemin uygulandığı grup (KJG, n=20); ikincisi (Ardahan ili Posof ilçesindeki bir Yatılı Bölge Ortaokulu 7A sınıfı sınıfı) Jigsaw II yönteminin uygulandığı grup (JIIG, n=20); üçüncüsü ise (Posof İmam Hatip Ortaokulu 7A sınıfı) öğretmen merkezli öğretim yönteminin uygulandığı Kontrol Grubu (KG, n=17) olarak belirlenmiştir. Araştırmada, ölçme aracı olarak Kuvvet ve Enerji Akademik Başarı Testi (KEBT), Modül Testleri (Modül A, Modül B, Modül C, Modül D) ve öğrencilerin kullanılan yöntemle ilgili görüşlerini belirlemek amacıyla Yöntem Görüş Ölçeği (YGÖ) ve Öğrenci Kişisel Bilgi Formu (KBF) kullanılmıştır. Verilerin analizi için, tanımlayıcı istatistikler, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Bulgular: Uygulama sonucunda elde edilen verilere göre ''Kuvvet ve Enerji'' ünitesinde yer alan kavramların öğrenilmesinde işbirlikli öğrenme yöntemlerinin öğrencilerin fen öğrenme düzeylerine olumlu katkı sağlamaktadır. Sonuçlar: Sonuç olarak, Konu Jigsaw ve Jigsaw II yöntemlerinin öğrencilerin akademik başarıları üzerindeki etkisinin birbirine yakın olduğu ve bu öğrencilerin geleneksel yöntemle öğretim alan öğrencilere göre daha başarılı oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine the effect of Subject Jigsaw Jigsaw II methods and teacher-centered teaching method on the academic achievement of students in the teaching of Force and Motion unit subjects. Method: The sample of the study consists of 57 students studying in three different branches of the seventh grade of two different primary schools in the Posof district of Ardahan province in the 2016-2017 academic fall semester. One of these classes is the group to which the Subject Jigsaw method is applied (KJG, n=20); the second is the Jigsaw II Group (JIIG, n=20), in which the co-learning method is applied; the third was determined as the Control Group (KG, n=17), in which the teacher-centered teaching method was applied. In the research, Strength and Energy Academic Achievement Test (SEAAT), Module Tests (Module A, Module B, Module C, Module D) and Method Opinion Scale (MOS) and Student Personal Information Form ( SPIF) was used. For the analysis of the data, descriptive statistics, one-way analysis of variance (ANOVA) were used. Findings: According to the data obtained as a result of the application, cooperative learning methods contribute positively to students' science learning levels in learning the concepts in the“Force and Energy”unit. Results: As a result, it has been determined that the effects of Topic Jigsaw and Jigsaw II methods on students' academic achievement are similar and that these students are more successful than students who receive education with the traditional method.