Finansal krizlerin işletmeler üzerine etkisi: BIST'de bir araştırma
Effects of financial crisis on businesses: A research in BIST
  1. Tez No: 512645
  2. Yazar: AYŞE ZEYNEP KARCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL AYRIÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz, Finansal Oran, Reel Sektör, Crisis, Financial Ratio, Real Sector
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
2008'de yaşanan finansal krizin sektörler ve firmalar üzerindeki etkileri değişik açılardan incelenmiştir. Bu çalışmada, söz konusu krizin Gıda Sanayi, Metal Eşya, Gereç ve Makine Yapım Sanayi ve Metal Ana Sanayi Sektörleri üzerindeki etkileri finansal oranlar aracılığı ile araştırılmıştır. Araştırmada, Borsa İstanbul'da (BİST) işlem görmüş, 2004-2015 yılları arasında süreklilik gösteren ilgili sektörlerin firmaları ele alınarak, firmaların mali tablolarından elde edilen veriler yardımı ile hesaplanmış olan finansal oranların ortalama değerleri ve Wilcoxon Signed Ranks Testi sonuçları kullanılmıştır. Bu oranlar, krizin etkisinin daha iyi incelenebilmesi amacıyla 2008 yılı kriz dönemi, 2004-2007 yılları arası kriz öncesi dönem ve 2009-2015 yılları arası ise kriz sonrası dönem olmak üzere 3 dönem halinde ve karşılaştırılmalı olarak ele alınmıştır. Araştırma kapsamında kullanılmış olan oran analizi ve Wilcoxon Signed Ranks Testi analizlerinden elde edilen sonuçlara göre, Gıda Sanayi, Metal Eşya, Gereç ve Makine Yapım Sanayi ve Metal Ana Sanayi Sektörlerinin verilerinde genel olarak kriz öncesi dönem ve kriz sonrası dönemler arasında anlamlı bir farklılığın bulunmadığı dolayısı ile bu firmalar üzerinde finansal krizin etkisinin minimal oranda olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma kapsamında incelenen firmaların likidite, faaliyet, mali yapı ve karlılık oranları içerisinde bulunan bazı oranlar kriz döneminde gerçekleşen olumsuz etkilerden kurtularak, eski seviyelerine ulaşmayı başarmışlardır.
Özet (Çeviri)
The effects of the financial crisis which was occurred in 2008 have been examined on sectors and firms from various perspectives. In this study, the effects of the crisis on Food Industry, Basic Metal Industries and Fabricated Metal Products, Machinery and Equipment were examined by financial ratios. In research, the results of mean values of financial ratios and Wilcoxon Signed Ranks Tests which were calculated by the help of the data gathered from companies financial accounts by companies being in the related sectors and also being traded at BIST (Istanbul Stock Exchange) which were indicating continuous activities in between 2004 and 2015. These ratios have been examined comparatively in 3 terms as 2008 financial crisis period, 2004-2007 pre-crisis period and 2009-2015 post-crisis period in terms of efficiently examining the effects of 2008 financial crisis. In this study, according to the ratio analysis and Wilcoxon Signed Ranks Test analysis, it has been concluded that there were no significant differences in between pre-crisis and post-crisis terms within Food Industry, Basic Metal Industries and Fabricated Metal Products, Machinery and Equipment; and it has also been concluded that 2008 financial crisis had minimal effect on these companies. In this study, some ratios within companies liquidity, activity, financial structure and profitability ratios achieved to return to their previous conditions by reserving the negative effects occurred during the financial crisis of 2008.