Altın takı atölyesinde çalışan işçilerde solunum semptomları ve fonksiyonlarının değerlendirilmesi
Assessment of respiratory symptoms and functions in gold workshop workers
  1. Tez No: 512783
  2. Yazar: ABDULLAH EMRE NAYMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAFER HASAN ALİ SAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Gold Workshop Workers, respiratory functions, occupational lung disease
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Şanlıurfa ilinde altın işleme atölyesinde çalışan işçilerde olası mesleki akciğer hastalıklarını ve bunun solunum semptomları, solunum fonksiyonları ve posteroanterior akciğer grafisine etkilerini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışma için Şanlıurfa ilinde çalışan altın atölyesi işçileri bir bir çalışma ortamlarında ziyaret edilerek meslek hastalıkları ve riskleri hakkında bilgilendirilip gerekli kontrollerin yapılmasının önemi anlatıldı. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'na yapılan davetin ardından 36 altın atölyesi işçisi dönüş yaptı. Bölümümüze başvuran altın atölyesi işçilerinin ayrıntılı anamnezleri alındı. Türk Toraks Derneği Mesleki Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu anketi verildi. Sistemik fizik muayeneleri yapıldı.Postero- Anteriyor akciğer grafileri çekildi ve solunum fonksiyon testi uygulandı.Ayrıca çalışmaya Göğüs Hastalıkları polikliniğimize, işe giriş amaçlı kontrol değerlendirme için başvuran kişilerden; sağlıklı ve benzer demografik özelliklere sahip olan 36 kişi kontrol grubu olarak alındı. Bulgular: Altın atölyesi işçilerinde öksürük, balgam, nefes darlığı şikayetleri istatistiksel olarak daha fazla saptanmıştır. Solunum fonksiyon testinde sigara içen ve içmeyen gruplar ayrı ayrı karşılaştırılmış ve her seferinde altın atölyesi işçilerinde özellikle FEV1 ve PEF parametrelerinde kontrol grubuna göre daha düşük saptanmıştır. Bununla birlikte bu düşüklük sigara içen işçi grubunda daha belirgin görünmüştür. Ayrıca altın atölyesi işçilerinin posteroanterior akciğer grafilerinde kontrol grubuna göre belirgin etkilenme saptanmıştır. Sonuç: Altın takı atölyesinde çalışmanın solunum fonksiyonlarında azalmaya, solunum semptomlarında artışa ve akciğer grafilerinde infiltrasyonlara neden olduğu yani mesleki akciğer IX hastalıkları açısından riskli bir meslek olduğu saptandı. Sigara kullananlarda bu bulguların daha belirgin olduğu tespit edildi. Çalışmada yer alan olguların genç yaşta olması ve olgu sayısının nispeten az olması çalışmamızı kısıtlayan faktörler olmuştur. Daha geniş hasta sayısı ve ileri yaş çalışanlarla yapılacak çalışmalarda daha fazla patoloji saptanması olasıdır. Anahtar Kelime: Altın takı işçisi, Solunum fonksiyonları, Mesleki akciğer hastalıkları
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate possible occupational lung diseases and respiratory symptoms, respiratory functions and effects on posteroanterior chest X-ray in workers working in gold processing workshop in Şanlıurfa province Method: Gold workshop workers working in Şanlıurfa province were visited in a work environment to inform them about the occupational diseases and their risks and the necessary controls were made. The 36 gold workshop workers were invited to the invitation to Harran University Faculty of Medicine Chest Diseases Department. a detailed anamnesis of gold workshop workers was taken. Turkish Thoracic Society of Occupational Lung Diseases Study Group questionnaire was given. Systemic physical examinations were done. Postero-Anterior lung graphies were drawn and respiratory function test was applied. People who applied for control evaluation to enter Chest Diseases Polyclinic to our study, 36 healthy subjects with similar demographic characteristics were included in the control group Findings: The cough, sputum and shortness of breath symptoms of the gold worker workers were statistically more determined. The smokers and non-smokers groups were compared separately in the pulmonary function test and the gold workshop workers were found to have lower FEV1 and PEF parameters than the control group. . In the posteroanterior chest roentgenograms of gold workshop workers were found to be significantly affected by the control group and 2 workers were diagnosed with pneumoconiosis. Conclusion: It has been found that working in a gold jewelry workshop is a risky occupation in terms of decreasing respiratory functions, increasing respiratory symptoms and infiltrating lunggraphies, that is occupational lung diseases. These findings were found to be more evident in the patients using Cigarette. The cases in the study were young and the number of XI cases was relatively low have been the limiting factors for my work. It is possible to detect more pathology in the large number of patients and studies to be done with older workers.