Örgütsel bağlılığın değişime karşı tutuma etkisinin belirlenmesi
Determining the effect of the atti̇tude of organizational commiment towards to change
- Tez No: 512784
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT NALDÖKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Değişim, Değişime Karşı Tutum, Organizational Commitment, Change, Attitude Towards Change
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞIN DEĞİŞİME KARŞI TUTUMA ETKİSİNİN BELİRLENMESİ Özge ÜSTÜN Yüksek Lisans Tezi Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Ümit NALDÖKEN 2018, 95 sayfa Bu çalışma, sağlık kurumlarında çalışanların örgütsel bağlılıklarının ve değişime karşı tutumlarının sosyo-demografik ve tanımlayıcı özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek ve örgütsel bağlılığın değişime karşı tutumları üzerindeki etkilerini belirleyebilmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Sivas Numune Hastanesi'nde çalışan 1480 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem seçimi yapılmış ve örneklem büyüklüğü 434 kişi olarak belirlenmiştir. Verilerin toplanmasında anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde frekans, yüzde, ortalama, standart sapma gibi tanımlayıcı istatistikler ile hipotezlerin test edilmesinde bağımsız örneklem T Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Korelasyon analizlerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda, çalışanların örgütsel bağlılık düzeyleri ve değişime karşı tutumları arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Çalışanların sosyo-demografik özelliklerinin örgütsel bağlılık ve değişime karşı tutumda farklılık oluşturup oluşturmadığını incelemek amacıyla yapılan analiz sonuçlarına göre; bazı değişkenlerin örgütsel bağlılık düzeylerinde ve değişime karşı tutumlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak Sivas Numune Hastanesi çalışanlarının örgütsel bağlılıklarının orta düzeyde, değişime karşı tutumlarının ise olumlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINING THE EFFECT OF THE ATTİTUDE OF ORGANIZATIONAL COMMIMENT TOWARDS TO CHANGE Özge ÜSTÜN Master's Thesis Department of Health Management Supervisor: Assistant Prof. Dr. Ümit NALDÖKEN 2018, 95 pages The study was carried out to determine wheter the organizational commitment of workers who in healthcare institutions and their attitudes towards change differ according to their socio-demogrophic and descriptiue commitment or the attitudes towards change. Population of the study is compased of 1480 people working in the Sivas Numune Hospital Sample selection was made in the research and the sample size was determined as 434 people. The survey method was used to collect data. The data obtained from the study were analyzed using the SPSS 22:00 program. In the analysis of the data, independent sample T-Test of testing hypothesis and way analysis of variance and correlation analysis and desoriptive statisticks such as freqvency, percentage, mean, standard deviation were used. As a result of the study, positive and meaningful collertion was detected between employees organizational commitment levels and their attitudes towards change. According to the results of the analysis conducted in order to examine wherter the socia-demogrophic characteristics of employees make a difference in organizational commitment and in attitudes towards change; it has been found that some variables have statistically meanningful differences in orgonazitional commitment levels and attitudes towars change. Aa a result, the organizational commitment of Sivas Numune Hospital employees was found moderate and their attitudes towards change were positive.