Ceza infaz kurumlarında çalışan personelin vardiya tasarımı
The shift scheduling framework for personnel employed in correctional institutions
- Tez No: 896341
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ULUSAM SEÇKİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Cezaevi personeli, vardiya tasarımı, personel çizelgeleme problemi, infaz ve koruma memuru, Prison staff, shift design, staff scheduling problem, executioner and guard
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Normal bir iş sahasında düşünülebilen üretim işletmelerinin ve hizmet sektörünün çoğundan bir örnek görebileceğimiz ve yaşamın çok görülmeyen bir o kadar da bilinmeyen kısmını oluşturan Ceza İnfaz Kurumlarının esasen çok geniş iş sahası vardır. Bu kurumların sadece cezai yaptırımın uygulama alanından ibaret olmadığını şöyle gösterebiliriz: Gıda üretiminden besiciliğe, kozmetik üretiminden tekstil üretimine, mobilya üretiminden takı işçiliğine, temizlik kimyasalları üretiminden bakır işçiliği atölyesine, ayakkabı üretiminden deri eşya üretimine, el işi halı üretiminden el sanatları işçiliğine kadar pek çok iş sahası mevcuttur. Çoğu ceza infaz kurumu müdürlüklerinde birden çok çalışma-üretim sahası olabildiğinden bu komplike birimlerin aksamadan idaresi, takibat ve tertibatı eş güdümlü ilerlemelidir. Tüm bunlar bir araya getirilerek bütüncül bir değerlendirme yapılacak olunursa işgücünün risk altındaki gruplarından biri de ceza infaz kurumlarında çalışan personeller olduğunu söyleyebiliriz. Tabi ki bu bahsedilen her bir yerin düzenli olarak işlemesi hükümlüler ve cezaevi personelleri ile sağlanmaktadır. Tüm bunlar sağlanırken hem üretim aksamamalı hem hükümlülerin ihtiyaçları karşılanmalı hem infazı takip edilmeli bunun yanında evrensel ilkelere uygun etik bir yaşam ortamı sağlanmalı. Sayılan unsurların etkin şekilde hayata geçirilebilmesinde cezaevi personellerinin bu açıdan motivasyonu ve çalışma memnuniyeti önemlidir. Çalışma ortamı nedeni ile risk, çalışma sistemi nedeni ile de yer yer problem içerdiği için bu problemlerin ve risklerin giderilmesinde iyileştirilmiş bir vardiya tasarımının yardımcı olabileceği düşünülmüştür. Yapılan bu çalışma literatürde pek rastlanmayan cezaevi vardiya tasarımına farklı bir perspektif ile yaklaşılıp ilerleyen günlerde yapılan bu çalışmaya farklı notasyonlar eklenerek yapılacak çalışmalara katkı sunacağı düşünülmektedir. Yine bu çalışmada infaz ve koruma görevlilerinin vardiya tasarımı için tam sayılı programlama temelli GAMS 23.6 paket programı kullanılıp tur çizelgeleme problemi ile vardiya tasarımı oluşturulmuştur. Böylece mevcutta kullanılan vardiya çizelgelemesine karşın daha esnek ve zengin içerikli bir vardiya sistemi sunularak önerilen vardiya tasarımının daha insancıl bir şekilde çalışma planı sunduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Correctional institutions, which can be seen as an example of most of the production enterprises and service sectors that can be considered in a normal business field, and which constitute a part of life that is not seen much and yet unknown, have a very wide field of work. We can show that these institutions are not only the application area of criminal sanctions: From food production to breeding, from cosmetics production to textile production, from furniture production to jewelery production, from cleaning chemicals production to copper workshops, from shoe production to leather goods production, from handcrafted carpets to handicraft work. Since there may be more than one work-production area in most penal execution institution directorates, the management, follow-up and organization of these duplicate units should proceed in coordination. If a holistic assessment is made by bringing all these together, we can say that one of the groups of the labor force at risk is the personnel working in penal institutions. Of course, the regular functioning of each of these places is ensured by convicts and prison staff. While providing all these, production should not be disrupted, the needs of the convicts should be met, their execution should be monitored, and an ethical living environment in accordance with universal principles should be provided. The motivation and work satisfaction of prison staff is important for the effective realization of these elements. Since there are risks due to the working environment and problems due to the working system, it is thought that an improved shift design can help in eliminating these problems and risks. This study will contribute to the studies to be carried out by approaching the prison shift design, which is not common in the literature, with a different perspective and adding different notations in the coming days. In this study, tour scheduling problem is used for shift design of correctional officers. Thus, it is observed that the proposed shift design offers a more flexible and richer shift system despite the shift scheduling currently used, and the proposed shift design offers a more humane work plan.