Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında 6306 sayılı kanun uygulanması
Application of law number 6306 on transformation of areas at disaster risk
- Tez No: 512813
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZULLAH YETGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Riskli Yapı, 6306 Sayılı Kanun, Malik, urban transformation, building at risk, Law number 6306, owner
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Türkiye'de, 1999 Depreminden sonra birçok binanın depreme dayanıksız olduğu ve riskli yapı olduğu tespit edilmiştir. Olası bir depremin zararlarını azaltmak amacı ile riskli binaların yenilenmesi için bir düzenleme gereği ortaya çıkmıştır. 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve 6306 Sayılı Kanun'un Uygulama Yönetmeliği ile deprem riski taşıyan bölgelerdeki riskli alanların veya riskli yapıların yenilenmesi amaçlanmıştır. Kanunun uygulamasındaki eksiklikler sonucu zaman içinde yeni düzenlemeler geliştirilmiş ve kanun son halini almıştır. Bu çalışmada kentsel dönüşümün tanımı , 6306 sayılı kanun'a göre tanımı, kanunu açıklaması , kanunun pratikte uygulanışı , kurumların , idarelerin , Belediyelerin , Tapu Müdürlüklerinin sorumlulukları , kanunun hukuki boyutu , dayanakları , karşılaşılan sorunlar , kanunundaki eksik taraflar uygulamalar ile örneklendirilerek açıklanmıştır. Bu çalışmanın asıl amacı , yasanın maddelerini yaşanmış örnekler ile açıklayarak anlatılmasıdır.
Özet (Çeviri)
After the earthquake in 1999, it was found out that many buildings in Turkey have low earthquake resistance, and are at risk. A regulation was needed to renew buildings at risk to reduce the effects of future earthquakes. Law number 6306 on Transformation of Areas at Disaster Risk, and the regulations issued under Law 6306 aim at renewal of areas or buildings at risk in seismic zones. The law took its final form with the new regulations issued in time to improve it. This study aims to clarify what urban transformation is and how Law number 6306 defines it, what the law suggests, how the law is applied in practice, how imperfect the law is, and what the responsibilities of institutions, administrations, municipalities, and land register offices are by giving examples. The primary aim of this study is to explain and define the sections of the law by giving real examples.