Mühendislik tasarım yöntemlerinin incelenmesi ve NC kontrollü taşlama tezgahı tasarımında uygulanması
Investigation of engineering design methods and applications in the design of NC controlled grinding machine
- Tez No: 512814
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AFŞIN ALPER CERİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tasarım Metotları, NC Taşlama Tezgahı, Kavramsal Tasarım, Design Methods, NC Grinding Machine, Conceptual Design
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Hızla gelişen teknoloji ile birlikte üreticiler ürünlerini yenileme ve geliştirme ihtiyacı duyarlar. İhtiyacın ve rekabetin devamlı olarak artması, üreticilerin araştırma geliştirme (AR-GE) faaliyetlerine daha çok önem vermesine ve bu faaliyetlere daha fazla bütçe ayırmalarına sebep olmuştur. Araştırma geliştirme faaliyetlerinin en önemli aşamalarından biriside prototip üretimidir. Bu çalışma kapsamında bütün tasarım metotlarının incelenmesi ve en uygun yöntemin NC kontrollü taşlama tezgahı tasarımında uygulanması amaçlanmıştır. Tasarımı yapılacak olan taşlama tezgahı yatay taş milli satıh taşlama tezgahı olup, düzlem yüzeylerin ve boylamasına kanalların hassas taşlanması amacıyla dizayn edilecek bir tezgahtır. NC Kontrollü taşlama tezgahının tasarımı için tasarım metedolojileri araştırılmış Pahl ve Beitz'in sistematik tasarımı yöntemi seçilmiştir ve seçilen bu yöntemin avantaj ve dezavantajları araştırılmıştır. Konsept tasarım ve detaylı tasarım üç boyutlu bir tasarım programı olan Solidworks programında geliştirilmiştir. Geliştirilen sistem ihtiyaç ve beklentileri karşılayacak yapıya sahiptir. Hızlı, esnek, ve hassas bir sistem geliştirilirken kullanılan NC kontrol ile de müşteri beklentileri karşılanmıştır.
Özet (Çeviri)
Along with the rapidly developing technology, manufacturers need to constantly renew and develop their products. The constant increase in need and competition has caused producers to pay more attention to research and development (R & D) activities and to allocate more budget to these activities. One of the most important stages of research and development activities is prototype production. In this study, it is aimed to examine all design methods and to apply the most appropriate method in NC controlled grinding machine design. The systematic design method of Pahl and Beitz investigated design methods for the design of the NC-controlled grinding machine was chosen and the advantages and disadvantages of this selected method are explained. Concept design and detailed design were developed in the Solidworks program, a three-dimensional design program. The developed system has the structure to meet needs and expectations. While developing a fast, flexible and precise system, customer expectations were met with NC control.