Hasılatın muhasebeleştirilmesi ve raporlanması ilkelerinin Türk vergi mevzuatı ile finansal raporlama standartları (TFRS 15 - BOBİ FRS) kapsamında incelenmesi ve bir uygulama
An analysis of the principles of accounting and reporting of revenue within the framework of Turkish tax legislation and financial reporting standards and a case study
- Tez No: 512865
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER KIYMETLİ ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: TFRS 15, Türk Vergi Sistemi, BOBİ FRS, TFRS 15, TPL, Turkish Tax System, FRS for LMEs
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
TFRS 15 Müşteri Sözleşmelerinden Hasılat Standardı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yayımlanmış ve 01 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir. TFRS 15 Müşteri Sözleşmelerinden Hasılat Standardı içerisinde inşaat, perakende, yazılım vb. sektörün bulunduğu pek çok alanda hasılatın tespiti ve raporlanması açısından büyük ve önemli yenilikler getirmiştir. Hasılatın tespiti ve finansal tablolarda raporlanması Vergi Usul Kanunu, Türkiye Finansal Raporlama Standartları ile Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Rapor-lama Standartları açısından farklılıklar içermektedir. Bu çalışmanın amacı; TFRS 15 Müşteri Sözleşmelerinden Hasılat Standardının oluşumu, kapsamı ve getirdiği yenilikle-rin Türk Vergi Sistemi ile BOBİ FRS kapsamında, hasılatın tespiti ve raporlanmasına ilişkin farklılıkların karşılaştırılarak incelenmesi. Yapılan değerlendirmeler ışığında, yeni standart ile birlikte hasılatın tespiti, za-manlaması ve finansal tablolarda sunumu ile ilgili var olan aksaklıkların ve eksikliklerin giderilmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkey Financial Reporting Standards (TFRS) 15 Revenue from Customer Contracts Standard has been published by Public Oversight Accounting and Auditing Standards Board (POA) and entered into force on 01 January 2018. Major and important innovations in the detection and reporting of revenue have been brought by TFRS 15 Revenue from Customer Contracts for many sectoral areas including construction, retail, software etc. The detection of the revenue and reporting in financial tables differ according to Turkish Tax Procedure Law (TPL), Turkey Financial Reporting Standards and Financial Reporting Standards for Large and Medium-sized Enterprises (LME FRS). The purpose of this study is to examine the formation, scope and innovations of the TFRS 15 Reve-nue from Customer Contracts Standard within the framework of the Turkish Tax Sys-tem and FRS for LMEs, and to explain the differences regarding the determination and reporting of revenue with examples. In the light of these evaluations, with the new standard it is expected that the existing faults and deficiencies related to the determination and timing of the revenue and its presentation on the financial tables are eliminated.