Anonim ortaklıklarda pay devrine ilişkin kanuni sınırlamalar
Legal share transfer restrictions in joint stock companies
- Tez No: 512882
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHTİYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anonim Ortaklıkta Pay Devri, Payın Devredilebilirliği, Kanuni Bağlam, Kendi Payını İktisap, Pay Devrine Onay Verilmesi, The share transfer in joint stock companies, Transferability of share, The legal restriction of share transfer, Acquisition of its own share, Approval of share transfers
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Çalışmamızın konusunu, anonim ortaklıklarda pay devrine ilişkin kanuni sınırlamalar oluşturmaktadır. Çalışmamızda öğretide ve uygulamadaki görüşler göz önünde tutularak ortaya çıkan sorular 6102 sayılı TTK hükümleri ve diğer kanunlarda yer alan pay devir sınırlamaları incelenmiştir. Üç bölümden oluşan çalışmamızın birinci bölümünde, anonim ortaklıklarda pay devrinin sınırlamalarının anlaşılabilmesi için pay kavramı ve payların devredilebilirliği ilkesine yer verilmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde Türk Ticaret Kanununda yer alan pay devrine ilişkin sınırlamalar incelenmiştir. Bu bölümde öncelikle kanuni bağlam konusunda açıklamalar yapılmıştır. Ayrıca TTK'nın 352, 433, 486 ve 940. maddelerinde yer alan devir sınırlamaları da kapsamlı olarak ele alınmış ve anonim ortaklığın kendi payını iktisabıyla ilgili esaslar ve sınırlamalar açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise 6102 sayılı TTK dışında başka kanunlarda yer alan düzenlemeler ayrı başlıklar altında incelenmiş ve bu düzenlemeler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of herein work is constituted by the legal restriction of share transfers in joint stock companies. In our study, the problems which are arising with the share transfer restrictions are examined in the articles of Turkish Commercial Code numbered 6102 and the other related codes by considering the remarks in doctrine and practice. In the first part of our study which is constituted by three parts, the share notion and the transferability of the shares are stated to clarify the share assignment restrictions in joint stock companies. In the second part of our study the share transfer restrictions in the Turkish Commercial Code are examined. In this part, primarily the explanations are stated about the legal restriction of share transfer subject. In addition to these, the share transfer restrictions are discussed comprehensively which are stated in the Turkish Commercial Code articles numbered 352,433,486 and 940 and the essentials and the restrictions of the corporation to acquire its own shares are explained. In the third part, the other regulations arising from other legislative regulations apart from Turkish Commercial Code are examined and evaluated separately.