Sûü'l-Hıfz ve Buhârî ile Müslim'in bu vasıfta olan ravileri
Suu' al-Hifz and al-Buharî and Muslim's narrators who have this feature
- Tez No: 512893
- Danışmanlar: DOÇ. DR. THAMER HATAMLEH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: sûü'l-hıfz, Buhârî, Müslim, Râvi, Bad Memory, Buhari, Muslim, Narrator
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma hadis tenkîd sebeplerinden olan sûü'l-hıfz ve Buhârî ile Müslim'in bu vasıfta olan râvilerin tespiti ve değerlendirmesi yapılmaktadır. İki bölümden oluşan çalışmamızın birinci bölümün de sûü'l-hıfz ve ilgili kavramların lügat ve ıstalahi anlamları üzerinde durulmuş, devamında ise sûü'l-hıfz'ın etkilediği hadis türleri ve etkilenme şekilleri açıklanmıştır. İkinci bölümde de Buhârî ile Müslim'in sened zincirinde sûü'l-hıfz ile tenkîd edilen râvileri, cerh ve ta'dîl kitaplarında yapılan değerlendirmeleri bir araya getirilip, objektif bir biçimde yeniden değerlendirilmiştir. Ayrıca Buhârî ve Müslim'in bu râvilerden hadis rivayet ederken kullandıkları yöntemleri açıklanmıştır. Bu bağlamda Buhârî ve Müslim'in bu râvilerden rivayet ederken hüccet olarak kabul edip, etmediği, babların aslından mı, yoksa mutâbaat veya şevâhîd kâbilinden mi aldığı incelenmiş ve tespit edilen hususlar hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
İn this study, bad memeory that is one of the hadith critiqua's causes and evaluatian and determinations of narrators that have this quality of Buhari and Muslim are made. This study consists of two parts, at first part, bad memory and lexical meaning and definition of related conpects have been emphosized then hadith's types and forms affected by bad memory have been criticized with bad memory in Buhari's and Muslim's chain and evaluatians in cerh and tadil books have been put together and objectively reevaluated. Also, when Buhari and Muslim narrate hadith this narratars, methods they used have been declared.İn this cantext, it has been given information about confirmed points and examing narrate from this narrators,subject has been taken from or from agreement or witness.