Sınıf öğretmenlerinin birinci sınıf matematik öğretim programına ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Analysis of primary scholl teachers views on the first grade mathematics eaching program
- Tez No: 512961
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ANILAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlkokul, Sınıf öğretmeni, Matematik öğretimi, Matematiköğretim programı, Primary teaching, Primary Scholl Teacher, Mathematics Teaching, Mathematics Teaching Program
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: 2015–2016 ve 2017-2018 öğretim yıllarında uygulanan ve halen yürürlükte olan İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programı, dersin yapısında bir takım farklılıklar ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmanın amacı, İlkokul Birinci Sınıf Matematik Dersi Öğretim Programı ile ilgili öğretmen görüşlerinin tespit edilmesi ve belirlenen değişkenlere göre karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Araştırmanın verileri 2016–2017 öğretim yılında Eskişehir il merkezindeki devlet okullarında görev yapan birinci sınıf öğretmenlerinden toplanmıştır. Öğretmenlerin görüşlerinin tespit edilmesi için Yılmaz SARIER'in hazırladığı ölçek uygulanmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkenlerini hizmet süresi, cinsiyet, eğitim durumu, sosyo-ekonomik düzey, mezun olunan fakülte, program inceleyip incelememe, hizmet içi eğitim alıp almama durumları, kırsal kesimde çalışılan süre, kaç kez birinci sınıf okutulduğu ve il merkezindeki çalışma süresi oluşturmaktadır. Ölçeğin uygulanması için öğretmen seçiminde tesadüfi küme örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veriler SPSS paket programında analiz edilmiştir. Verilerin çözümlenmesi aşamasında t testi ve varyans analizinden yararlanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre, birinci sınıf öğretmenleri yeni matematik programını olumlu bulduklarını ancak uygulamada bazı sorunlarla karşılaştıklarını belirtmişlerdir. Öğretmenlerin özellikle öğrencilerin değerlendirilmesinde bazı sorunlarla karşılaştıkları anlaşılmaktadır. Sonuç ve Öneriler: Sınıfların gereğinden fazla kalabalık olması, derse ayrılan süresinin yetersizliği, okul idaresinin ve öğrenci velilerinin öğretmenlere gerekli desteği vermemesi, okulların alt yapısının ve olanaklarının yetersiz kalması, ölçme değerlendirme etkinliklerinin gereğinden fazla olması matematik programını uygulamada karşılaşılan en önemli güçlüklerdir. Araştırmanın sonunda konu ile ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: Mathematics Teaching Program in First Grade which have been implemented since 2015–2016 and 2017-2018 academic years have brought a lot of innovations to the structure and practice of the lesson. The purpose of this work is to determine teacher views about Mathematics Teaching Program in First Grade and compare some variations. Method: The data in research have been collected from first grade mathematics teachers at public schools in Eskişehir's city centre, districts, towns and villages during 2017–2018 academic years. In order to determine teachers' views, a questionnaire has been conducted which was prepared by Yılmaz SARIER. Independent variables of the research consist of gender, period of service, educational background, faculty he or she has graduated, social economical conditions, whether he or she has analyzed the program, whether he or she had in-service training, working time at the countryside, how many times he or she has educated first grades and working time at the city center. While implementing the questionnaire, random cluster sampling method has been used in selection of teachers. The data has been analyzed by processing into SPSS software. For determining the data, it made use of T test and analysis of variance. Results: According to research results, mathematics teachers state that they have approved the new mathematics program but they have came across with some difficulties in practice. It was inferred that teachers have came across with some difficulties in especially practice of the program and evaluation of the students. Conclusion and Suggestions: Major drawbacks are: crowdedness of the classes, insufficiency of the lesson duration, lack of school administrations' and parents' support to the teachers, inadequacy of schools' infrastructure and utility and redundancy of assessment and evaluation activities. At the end of the research, suggestions about the subject infrastructure and utility and redundancy of assessment and evaluation activities. At the end of the research, suggestions about the subject were made.