Ortaokul Türkçe ders kitaplarında yer alan edebi metinlerin şiddet öğeleri yönünden incelenmesi
Investigation of literary texts in secondary school Turkish textbooks in terms of violence
- Tez No: 512974
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe Eğitimi, Türkçe Ders Kitapları, Şiddet, Turkish Language Education, Turkish Language Course Books, Violence
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Türkçe ders kitaplarının içinde pek çok edebi metin bulunmaktadır ve dersin işlenişi bu metinler aracılığıyla yapılmaktadır. Metinler çocukların dilsel, bilişsel, duygusal ve kişilik gelişimlerini etkilemektedir. Bu durumda Türkçe ders kitaplarında kullanılan metinlerin içeriği büyük önem taşımaktadır. Metinler, çocuğun gelişim düzeyi, buna bağlı olarak da duyguları, düşünceleri, ihtiyaçları, dünyaya bakışları, dünyayı algılayışları dikkate alınarak seçilmeli, çocukların dilsel, bilişsel, duygusal ve kişilik gelişimlerine katkıda bulunacak nitelikte olmalıdır. Metinler çocukların duygularına, düşüncelerine ve karakterlerine etki etmektedir. Metinlerde yer alabilecek şiddet ögelerinin de çocukların zihin yapısını ve karakterlerini etkileyeceği düşünülmektedir. Bu yüzden, metinlerin içinde şiddet ögelerinin var olup olmadığının tespit edilmesi gerekmektedir. Bu araştırmanın amacı 2017-2018 eğitim öğretim ders yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ders kitabı olarak onayladığı ve okullarda dağıtımını yaptığı ortaokul Türkçe ders kitaplarında yer alan edebi metinleri şiddet ögeleri açısından incelemektir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılmıştır. Çalışmada, Türkçe ders kitaplarında yer alan metinlerdeki şiddet ögelerinin tespit edilebilmesi için Türkçe kaynaklarda bir araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda ders kitaplarında yer alan edebi metinlerdeki şiddet ögelerinin tespit edilmesine yönelik bir ölçütün olmadığı görülmüştür. Türkçe ders kitaplarında yer alan metinlerin şiddet ögeleri bakımından incelenebilmesi için araştırmacı tarafından çeşitli uzmanların da görüşleri alınarak bir ölçütler formu oluşturulmuştur. Araştırma kapsamında ulaşılan verilerin analizinde, nitel araştırma veri analiz yöntemlerinden içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda ortaokul Türkçe ders kitaplarında çeşitli türlerde şiddet ögelerinin bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT There are many literary texts in Turkish Language course books with which the lessons are conducted. Literary texts influence the linguistic, cognitive, emotional and personality development of children. In this regard, the content of texts utilized during lessons is of great significance. The texts should be chosen in accordance with the development level of children, with the intent of contributing to their emotions, linguistic, cognitive, emotional and personality development. Literary texts affect the emotions, thoughts and personality of children. It is thought that elements of violence in literary texts may impact their way of thinking and behavior. For this reason, whether literary texts include elements of violence should be ensured. The aim of this study is to analyze the literary texts involved in secondary school Turkish Language course books, approved for use by the Turkish Republic Ministry of Education throughout the education year of 2017 – 2018, in terms of elements of violence. In this study, document analysis, one of the qualitative research methods, will be employed. In the study, for the sake of analyzing the literary texts involved in Turkish Language course books in terms of elements of violence, there have been efforts to gather resources in Turkish. As a result of the inspection, the lack of a scale meant for determining elements of violence has become evident. An evaluation form will thus be created by the researcher, consulting certain experts during the process, for the analysis of literary texts in Turkish Language course books in terms of elements of violence. Due to the ongoing data collection process, the content analysis method, a qualitative research and data analysis method, will be employed for the analysis of the data once the findings have been obtained. The recommendations will be improved taking the findings into consideration. At the end of research, it is been dedected that there are various types of violence elements in secondary Turkish language course books.