Girişimci pazarlama: İstanbul Maslak Şişli bölgesi KOBİ'ler üzerine bir uygulama
Entrepreneurial marketing: A case study on SME's located in Maslak Şişli region
  1. Tez No: 512973
  2. Yazar: EVREN ÖZALPMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF YOLBULAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimçi Pazarlama, Girişimcilik, Pazarlama, KOBİ, Pazarlama Model, Entrepreneurial Marketing, Entrepreneurship, Marketing, SME, Marketing Model
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmada son yıllarda yükselen bir eğilim olan girişimciliğin Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) segmentindeki firmaların pazarlama kavramlarına bakış açısına olan etkisini ve genel olarak pazarlama yöntemleriyle birlikte nasıl ilerledikleri araştırılmıştır. Temelde KOBİ'lerin girişimci pazarlamayı ne derece benimsedikleri incelenmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'in 2014 yılında yapmış olduğu araştırmaya göre KOBİ'ler Türkiye'de yapılan girişimlerin yüzde 99,8'ini oluşturmaktadır. Aynı dönemde istihdamın yüzde 73,5'i, cironun yüzde 62'si, maaş ve ücretlerin yüzde 54,1'i maddi mallara ilişkin brüt yatırımın yüzde 55'i ve faktör maliyetiyle katma değerin (FMKD) yüzde 53,5'i KOBİ'ler tarafından gerçekleştirilmiştir. Görülmektedir ki, KOBİ'ler ülke ekonomilerinin temel taşlarını oluşturmaktadır. Bu derece önemli bir segmentte nihai kararları genellikle firma sahiplerinin bilgi ve beceri seviyesinin ilerisine geçemediği gözlenlenmiştir. Bu nedenle farklı profillerdeki yöneticilerin girişimci pazarlamaya yönelik tutumlarının ne derece değişiklik gösterdiği önemlidir. Kurulduktan sonra kısa zamanda yüksek büyüme rakamlarına ulaşan KOBİ'ler mercek altına alındığında programsız ve kısa dönemli pazarlama stratejileri yerine bulunduğu çevredeki fırsat ve riskleri iyi değerlendiren, yeniliklere açık, fırsat odaklı ve proaktif olanların başarıya ulaştığını göstermektedir. Araştırma verileri birbirinden farklı KOBİ çalışanları ile yapılan anket ile oluşturuldu. Araştırma sonucunda KOBİ çalışanlarının girişimci pazarlama yöntemlerini ne kadar uygulayabildikleri bilgilerine ulaşılması amaçlanmaktadır. Araştırma hipotezleri regresyon analizi ile test edilmiştir. Ulaşılan bulgular ışığında, girişimci pazarlama yöntemlerini uygulayan KOBİ'lerin başarıya ulaştıkları sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research, it is studied that the effect of increasing trend of the late years entrepreneurship to perspective of marketing concept of Small and Medium Sized Enterprises (SME) and how these companies are improve themselves with their own general marketing methods. In principle, it can be predicted to how SMEs adopt their entrepreneurial marketing. In accordance with research of Turkish Statistical Institute in 2014, 99,8 percent of all initiatives in Turkey are formed by SMEs. At the same year, 73,5 percent of employment, 62 percent of sales, 54,1 percent of wages and prices, 55 percent of gross investment of tangible goods and 53,5 percent of factor cost with value-added are made by SMEs. It is seen that SMEs are milestone of each national economy. And, it is observed that final decision of these significant segments are not usually gone beyond level of company owner's informations and skills. Therefore, attitudes of company owners for entrepreneurial marketing are important. It is obviously seen that SMEs which have a good evaluation for risks and opportunities in their enviroment, innovative and proactive are very successful instead of which have a short term marketing strategy and unscheduled. If you examine these SMEs, you can realize that these companies have reached to high growth volume quickly after establishment. Search datas are found by survey which is done with different SME staff. At the end of the research it's aimed that access to information about how entrepreneurial marketing methos are applied by SME staff. Research hypothesiss are tested with regression analysis. In light of evidences, it is known that SMEs are very succesful in the business world with having applied of entrepreneurial marketing methods.