Karayolu taşımacılığının Nijerya'nın ekonomik büyümesine etkisi
The effect of road transportation on the economic growth of Nigeria
  1. Tez No: 512994
  2. Yazar: KELECHI CHINOMNSO AMAKU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE SEDEF AKGÜNGÖR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Karayolu Taşımacılığı, Ekonomik Büyüme, Yoksulluk, Nijerya, Road Transportation, Economic growth, Poverty, Nigeria
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırma, karayolu taşımacılığı altyapısının kısa vadede ve uzun vadede etkilerinin GSYİH büyümesi üzerindeki etkisini değerlendirmektedir. Ayrıca, karayolu ulaşım altyapısı ve yoksulluk arasındaki bağlantıyı, karayolu taşımacılığı sistemleri arasındaki doğrusal olmayan ilişki ile Nijerya'daki ekonomik büyümeyi inceliyor. Bir Otoregresif Dağıtım Gecikmesi, Vektör Otoregresif Model ve Sıradan En Küçük Kareler kullanılarak, karayolu taşımacılığının GSYİH üzerindeki etkisinin uzun dönemli ve kısa dönemli pozitif, fakat çok küçük olduğu bulunmuştur. Ayrıca, kara taşımacılığının Nijerya'da yoksulluğun azaltılması üzerinde önemli bir olumlu etkisi olduğu bulunmuştur. Karayolu taşımacılığı ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki U şeklindedir, bu da karayolu taşımacılığının seviyesi düşük olduğu zaman karayolu taşımacılığının büyümeye sürüklenmesi anlamına gelmektedir. Yol ağının olumlu büyüme etkisi, yaklaşık 190 milyon kilometre yol uzunluğunda başlar. Ekonomik büyüme ve karayolu taşımacılığı arasındaki Neden Etkisi ilişkisi yetersizdir. Bu tez yol ağına daha fazla bütçe tahsisi yapılmasını ve federal, eyalet ve yerel yollar arasında uygun bağlantı ve bağlantıların sağlanmasının gerekliliğini önermektedir. Bu, erişilebilirliği, ekonomik büyümeyi daha da artıran ve yoksulluğu azaltan maddi ve maddi olmayan kaynakların hareketliliğini hızlandıracaktır.
Özet (Çeviri)
This research evaluates the impact of short-run and long-run impact of road transport infrastructure on GDP growth. It also examines the effect of road transportation infrastructure on poverty, the non-linearity relationship between road transportation systems and economic growth in Nigeria. Using an Autoregressive Distribution Lag, Ordinary Least Square Vector Autoregressive Model, it was found that the effect of road transport on GDP is positive and statistically significant in the long-run and short-run. It was also found that road transport has a significant positive effect on poverty reduction in Nigeria. The relationship between road transport and economic growth was found to be U shaped meaning that road transport is a drag on growth when the level of road construction is low. The positive growth effect of road network begins at road length of about 190 million kilometers for Nigeria. The Cause-Effect relationship between economic growth and road transportation is inconclusive. The thesis recommends an increased budget allocation to the road network and the need to ensure proper connectivity and linkages among federal, state and local roads. This will accelerate accessibility, the mobility of material and non-material resources which further improve economic growth and reduce poverty.