Çocuk yetiştirme tutumlarının çalışan ve çalışmayan annelerdeki obsesif-kompülsif belirtiler ve obsesif inanışlar ile ilişkisi
The relationship between child rearing attitudes of employed and unemployed mothers and their obsessive compulsive symptoms and obsessive beliefs
- Tez No: 513006
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Yetiştirme Tutumları, Ebeveyn Tutumları, Çalışan Anne, Çalışmayan Anne, Obsesif-Kompülsif Belirtiler, Obsesif İnançlar, Child Rearing Attitudes, Parental Attitudes, Employed Mother, Unemployed Mother, Obsessive Compulsive Symptoms, Obsessive Beliefs
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırma; annelerin çalışma durumlarının, obsesif kompülsif belirtilerinin, obsesif inanışlarının ve sosyodemografik özelliklerinin çocuk yetiştirme tutumlarını ne şekilde etkilediğinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Şanlıurfa'da yaşayan, 0-18 yaş arası çocuğu olan 30 çalışan ve 30 çalışmayan olmak üzere toplam 60 anne araştırmaya katılmıştır. Katılımcılara,“Sosyo-demografik Veri Formu”,“Padua Envanteri”,“Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutum Ölçeği”ve“Obsesif İnançlar Ölçeği”veri toplama araçları uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; çalışan annelerin çalışmayan annelere göre aşırı koruyucu annelik tutumunu daha çok benimsediği; demokratik tutum, ev kadınlığını reddetme, karı-koca geçimsizliği, ve disiplin tutumunun annenin çalışma durumundan etkilenmediği görülmüştür. Obsesif-kompülsif özelliklerden, öz bakım ritüelleri yüksek olan olan annelerin daha az disiplin tutumunu benimsedikleri; aşırı koruyucu, ev-kadınlığını reddetme,karı-koca geçimsizliği ve demokratik tutumlarını ise etkilenmediği görülmüştür. Obsesif inançlardan sorumluluk tehdit algısı yüksek olan annelerin ise karı-koca geçimsizlik oranlarının daha düşük olduğu görülmüştür. Annelerin eğitim seviyeleri ve ekonomik düzeylerinin yükselmesi ile aşırı koruyucu tutumlarının, ev kadınlığı rolünü reddetme eğilimlerinin ve disiplin tutumlarının arttığı; demokratik tutum ve karı-koca geçimsizlik tutumlarının etkilenmediği görülmüştür. Annelerin yaşının olgunlaşması ile daha çok demokratik tutumu benimsedikleri görülmüştür. Çocuk sayısının ise çocuk yetiştirme tutumlarını etkilemediği görülmüştür. Bu çalışma kollektivist bir kültüre sahip olan Şanlıurfa'da annelerin çocuk yetiştirme tutumunlarını literatüre kazandırmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, disiplin tutum ve aşırı korumacı tutumun demokratik tutuma göre daha çok benimsen iği; bu yüzden kültürün etkisinin önemli olduğunu düşündürmüştür. Gelecek çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to analyse how employment status, obsessive compulsive symptoms, obsessive beliefs and socio demographic variables affect parental attitudes toward childrearing practices. 60 mothers with children 0-18 years old were participated including 30 employed and 30 unemployed mothers in Şanlıurfa.“Sociodemographic data form”“Padua Inventory”“Parental Attitude Research Instrument”and“Obsessive Beliefs Questionnaire”were applied. According to research; employed mothers were more overparenting attitudes than unemployed mother. Democratic parental attitudes, attitudes toward hostility and rejection,attitudes toward marital discord, and authoritarian parental attitudes were investigated here not affected from working status. Higher level of dressing/grooming compulsions which have obsessive compulsive symptoms were associated with decreased level of authoritarian parenting. On the other hand, obsessive compulsive symptoms did not affect attitudes toward overparenting, attitudes toward hostility and rejection,attitudes toward marital discord, democratic parental attitudes. Attitudes toward marital discord were seen fewer in mothers with higher level of responsibility and threat estimation. Mothers with higher levels of education and income were more overparenting, attitudes toward hostility and rejection and authoritarian parental attitudes than mothers with lower education levels and income. On the other hand, levels of education and income did not affect to democratic parental attitudes and atitudes toward hostility and rejection. Democratic parental attitudes increased with mother's age. Number of children did not affect to child rearing attitudes. This study contributes to the literature on mothers' attitudes toward childrearing practices in Şanlıurfa that is collectivist culture. According to the study, overparenting and authoritarian parental attitudes were seen more than democratic parental attitudes, so culture is a determinant factor on the result. Also, recommendations were also generated for further research.