Total tiroidektomi sırasında intraoperatif nöromonitorizasyon kullanımının ameliyat süresi, postoperatif hipokalsemi ve diğer komplikasyonlara etkisinin retrospektif incelenmesi
Retrospective evaluation of the effects of intraoperative neuromonitoring in total thyroidectomy on operation time, postoperative hypocalcemia and other complications
- Tez No: 513075
- Danışmanlar: UZMAN MEHMET EMRAH BAYAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: total tiroidektomi, intraoperatif nöromonitorizasyon, hipokalsemi, total thyroidectomy, intraoperative neuromonitoring, hypocalcemia
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Tiroidektomi günümüzde genel cerrahların en sık yaptığı ameliyatlar arasında yer almaktadır. Tiroid bezine yapılan girişimler birçok komplikasyonu beraberinde getirebilmektedir. Cerrahlar ve teknoloji sağlayıcıları bu komplikasyonları azaltma yönünde çalışmaktadırlar. Biz de çalışmamızda, kullanımı gittikçe yaygınlaşmakta olan intraoperatif nöromonitorizasyonun (IONM) postoperatif hipokalsemi gelişimine, ameliyat süresine ve diğer komplikasyonlara etkisini inceleyerek literatüre katkıda bulunmayı amaçladık. Hastalar ve Yöntemler: Çalışmaya, Kasım 2016 – Şubat 2018 tarihleri arasında, kliniğimizde total tiroidektomi uygulanan 60 hasta (41 kadın, 19 erkek) dahil edildi. Çalışmaya, aynı deneyimli ekip tarafından opere edilen hastalar alındı. Tüm hastaların kan kalsiyum seviyeleri postoperatif ilk 12 saat içerisinde ölçüldü. Kalsiyum seviyesinin 8.0 mg/ dL altında olması hipokalsemi olarak kabul edildi. Hastalar; yaş, cinsiyet, preoperatif patolojik tanı, operasyon süreleri, postoperatif kalsiyum değerleri, postoperatif 1.gün cerrahi alan kontrolü, ve postoperatif 1.gün subjektif ses değerlendirmesi parametreleri üzerinden incelemeye alındı. Hastalar iki grupta incelendi; intraoperatif intermittan nöromonitorizasyon uygulanan hastalar ve nöromonitorizasyon kullanılmayan hastalar. Her iki grupta 30'ar hasta yer aldı. Bulgular: Yapılan istatiksel karşılaştırmalarda; IONM'nin postoperatif hipokalsemi gelişimi ve ameliyat süresi üzerinde anlamlı bir fark yaratmadığı görüldü. Hastalar, preoperatif patolojinin postoperatif kalsiyum ve ameliyat süresine etkileri üzerinden değerlendirildiklerinde; benign patolojiye sahip hastalarda (n=52), postoperatif kalsiyum değeri 8.26 0.63 mg/dL, malign olan veya malignite şüphesi taşıyan patolojiye sahip hastalarda (n=8) postoperatif kalsiyum değeri 7.72 0.49 mg/dL bulunmuştur. Bu iki grup karşılaştırıldığında, postoperatif kalsiyum değerleri arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı (p=0.025) bulunmuştur (malignite tanılı/ şüpheli grupta daha düşük postoperatif kalsiyum değeri). Sonuç: Çalışmamız ve literatür verilerini göz önüne aldığımızda, IONM'un rekürren laringeal sinir (RLS) hasarını önlemede, postoperatif hipokalsemi gelişimini azaltmada, operasyon süresini kısaltmada istatistiksel olarak anlamlı bir fark yaratmadığı sonucuna ulaştık. Tüm bu sonuçlara rağmen, IONM'nin, operasyon sırasında RLS'nin lokalizasyonunu belirlemede ve seyrini takip etmede son derece yardımcı olduğu, hem cerrah hem de hasta için bir güven faktörü teşkil ettiği kabul edilmelidir. IONM, tiroidektomilerde rutin uygulama haline gelmeye aday bir teknoloji ürünü olmaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Thyroidectomy is one of the most common surgical procedures performed by general surgeons. Thyroidectomy procedures tend to result in many complications. Surgeons and technology providers work together to reduce these complications. In this study, we aimed to contribute to current knowledge about common complications of thyroidectomy by evaluating the effect of intraoperative neuromonitoring (IONM), which becomes increasingly widespread, on postoperative hypocalcemia, operation time and other complications. Patients and methods: Sixty patients (41 females, 19 males), who underwent total thyroidectomy in our clinic between November 2016 and February 2018 and have been operated by the same experienced surgical team, were included in this study. Serum calcium levels of all patients evaluated within the first 12 hours postoperatively. Calcium levels below 8.0 mg/dL were considered as hypocalcemia. Patients were evaluated regarding to these parameters: age, sex, preoperative histopathological diagnosis, postoperative calcium levels, surgical field examination and voice quality check on the postoperative first day. Patients were divided into two groups: patients operated with IONM (Group 1, n=30) and patients operated without IONM (Group 2, n=30). Results: No statistically significant difference was found between Group 1 and Group 2 in terms of postoperative hypocalcemia and operation time. Postoperative mean calcium levels were found to be 8.26 0.63 mg/dL in patients with a benign preoperative histopathological diagnosis (n=52) and 7.72 0.49 mg/dL in patients with a preoperative histopathological diagnosis of a malignancy or suspicion for a malignancy (n=8) (p=0.025). Conclusion: Our findings revealed that IONM did not significantly reduce recurrent laryngeal nerve (RLS) injury, postoperative hypocalcemia and the operating time. However, IONM is still a very helpful tool to determine the location of RLS and visualize its route at operation field, and is also a confidence factor for both the surgeon and the patient.