Future of financial reporting: Advancements of integrated reporting
Finansal raporlamanın geleceği: Entegre raporlamanın getirdiği yenilikler
- Tez No: 513154
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FATİH DALKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Entegre Raporlama, Finansal Raporlama, Kurumsal Yönetim, Integrated Reporting, Financial Reporting, Corporate Governance
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
21. yüzyılın iş dünyasında şirketler açısından hızlı değişimlerden etkilenmek kaçınılmazdır. Firmaların mevcut raporlama uygulamalarının da değişikliklerden etkilendiğinden şüphe yoktur. Yatırımcılar, hissedarlar ve paydaşlar daha basit bir şekilde bilgilendirilmek isterlerse de, şirketler tarafından finansal raporlamalar, çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) ve sürdürülebilirlik raporlamaları gibi finansal ve finansal olmayan sonuçların ortaya konulduğu birçok bağımsız ve gerçekten uzun raporlar hala hazırlanmaktadır. Fakat bu raporların ayrı ayrı değerlendirmesi bütün hikâyeyi görmek için yetersiz kalmaktadır. Buna ek olarak, mevcut raporların değer yaratan tarafları hala tartışılmaktadır. Bu yüzden kurumsal raporlama daha fazlasını daha azıyla ifade etmek için bir adım ileriye gitmelidir, bu yapbozun tüm parçalarını bir araya getiren“Entegre Raporlama”olarak adlandırılmaktadır. Bu hem finansal hem de finansal olmayan bilgilerin tek ve kısa bir raporda birleştirilmesi değil, bunun yanında zaman boyunca değer yaratma açısından işletmelerin tüm yönleriyle bütünleşik düşünülmesidir. Bu çalışmanın başlıca amacı; literatür taramasına, yayınlanın resmi sirkülerlerin incelenmesine ve Türkiye'nin ilk entegre raporunun analiz edilmesine dayanarak entegre raporlamanın getirdiği yeniliklerin vurgulanması ve bunun işletmelere, yatırımcılara, hissedarlara ve diğer menfaat sahiplerine olan etkilerini açıklanmasıdır. Bulgular entegre raporlamaya uyum sağlamanın çok önemli olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, Türkiye'de yeni gelişmekte olan bir konu olması ve dış ve iç çevre üzerinde önemli bir rol oynamaya başladığı için önemlidir. Bu çalışmanın literatüre, sonraki çalışmalara ve şirketlere ve paydaşlara katkıda bulunması beklenilmektedir.
Özet (Çeviri)
In the 21st century's business world, it's inevitable to be affected by the rapid changes in terms of companies. There's no doubt that their current reporting practices have been impressed by changes as well. Though investors, shareholders and stakeholders want to be informed more in a simplest way, many stand-alone and genuinely long reports have been still prepared by companies to demonstrate their financial and non-financial outcomes such as financial reporting, environmental, social and governance (ESG), and sustainability reporting. However, it's inadequate to assess them separately to see entire story. Additionally, creating value side of current reports are still being debated. Therefore, corporate reporting must move a step forward to express more with less, which called as“Integrated Reporting”that combines the all pieces of puzzle. It isn't only integrated both financial and non-financial knowledge into a single and brief report, but also integrated thinking of all aspects of businesses in terms of creating value over time. The leading purpose of this study is to emphasize advancements of integrated reporting to explain its effects on businesses, and investors, shareholders and stakeholders, which is based on literature review, identifying public circular, and analyzing the first integrated report of Turkey. The findings indicate that it's crucial to comply with integrated reporting. This study is essential because it's a newly developing issue in Turkey, and has started to perform substantial role on its external and internal environment. It is expected to contribute to literature, subsequent studies, and companies and stakeholders.