Sendika özgürlüğü ve korunması
Freedom of union and its protection
- Tez No: 513189
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İnsan Hakları, Bireysel Sendika Özgürlüğü, Kolektif Sendika Özgürlüğü, Human Rights, Individual Freedom of Union, Collective Freedom of Union
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Hakları Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Tarihsel süreç içerisinde antik çağlardan küreselleşme sürecinin yoğun bir şekilde yaşandığı günümüze kadar insanlığın zihnini disiplinler arası ölçekte meşgul eden önemli kavramlardan birisi insan hakları ve özgürlükleridir. İnsan hakları, temelde bireyin ön planda olduğu, hak objesi olarak değil, hak süjesi olarak değerlendirildiği bir yaklaşımın sonucudur. Bu kavramın temel amacı ise devlet gibi güçlü yapılar karşısında görece zayıf bir nitelik arz eden bireyin korunmasının sağlanmasıdır. Bu çerçevede birey, hakları sayesinde dezavantajlı pozisyonundan kurtulacaktır. Her ne kadar insan hakları düşüncesinin başlangıcında bireyin karşısında güçlü bir organizasyon olarak sadece devlet yer alsa da hukukun tüm dallarının insan hakları bağlamında ele alınmaya başlanmasıyla birlikte, birey kavramı spesifikleşmiş, ve spesifik bireyin karşısına, ona göre daha güçlü konumda olan kişi ya da kurumlar çıkmaya başlamıştır. Gerçekten de iş hukukunu insan hakları bağlamında ele alırsanız birey kavramı spesifikleşerek işçiye dönüşecek, karşısına da işveren çıkacaktır.Bu bağlamda işverene göre zayıf konumda bulunan işçinin korunması, adaletin sağlanması açısından gerekli olacaktır. İşçinin sahip olduğu hakların korunması ise güçlü bir organizasyonun işçiyi desteklemesiyle mümkün olabilecektir. İşte, bu güçlü organizasyon ise işçi sendikasıdır. İşçi sendikaları, organizasyon yapıları sayesinde özellikle toplu iş sözleşmesinde güçlü ve önemli bir pozisyon elde etmiştir. Bu durum ise işverenlerin dezavantajlı durumla yüzleşmesine sebep olmuştur. Bunun üzerine işverenler açısından da organize bir yapı ihtiyacı doğmuştur. Bu ihtiyaç işveren sendikalarının kurulması yoluyla giderilmiştir. Zaman içerisinde sadece işçi ve işverenlerin değil üretim sürecine emeğiyle katkıda bulunan tüm çalışanların sendikal korumadan yararlanması gerektiği düşüncesi güçlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the historical duration, from the ancient times to the daylight where the globalization process experiencing intensively human rights and freedoms are one of the most important concepts that engage the mind of humanity on the interdisciplinary scale. Human Rights are basically the result of an approach in which the individual is considered to be a front-line and accepted as not a rights object but a rights subject. The main purpose of this concept is to protect the individual who is relatively weak against the powerful structures like the state. In this framework the individual, will be free from his / her disadvantaged position thanks to his/ her own rights. Even though only the state exists as a powerful organization against the individual at the beginning of the human rights thinking, with all the branches of law started to be dealt with in the context of human rights, th econcept of the individual becomes specific and people and institutions that have more powerful positions than individuals began to confront the spesific individual. Honestly, if you handle the labor law in the context of human rights, the concept of the individual will become specific and transformed into worker and the employer will come out.In this context, the protection of workers who are in a weaker position than the employer will be necessary in terms of ensuring justice. The protection of the rights owned by the workers will be possible with the support of a strong organization to the workers. This powerful organization is the trade union. Thanks to their own organizational structures, trade unions have gained a strong and substantial especially in the collective bargaining agreement. This situation has led to confrontation with employers disadvantaged situation. On the basis of this, an organizational structure requirement was born in terms of employers. This requirement has been eliminated through the establishing of employers' unions. With the passage of time, the thinking of not only workers and employers but all the employees who have contributed to the production process with expending their effort, should benefit from union protection has been strengthened.