'Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) tanısı almış hastalarda yaşam kalitesi, romantik ilişki doyumu ve ilişki niteliğinin arasındaki ilişkinin incelenmesi'
'Examining the relationships among quality of life, romantic relationship satisfaction and relationship quality in obsessive-compulsive patients'
- Tez No: 513267
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: obsesif-kompulsif bozukluk, yaşam kalitesi, romantik ilişki doyumu, ilişki niteliği, obsessive-compulsive disorder, quality of life, romantic relationship satisfaction, relationship quality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Giriş: Bu çalışmada obsesif kompulsif bozukluk tanısı almış bireylerin yaşam kalitesi düzeyleri ile romantik ilişki doyumu ve ilişki niteliği düzeyleri arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Method: Araştırmanın örneklemini Eskişehir ve Hatay'da yaşayan ve kolayda yöntemle seçilmiş olan 49 evli ya da romantik ilişkisi olan obsesif kompulsif bozukluk tanısı almış hastalar oluşturmaktadır. Katılımcıların 15'i erkek, 34'ükadındır. Çalışmada veri toplama aracı olarak“Demografik Bilgi Formu”,“Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalite Ölçeği-Kısa Formu”,“İlişki İstikrarı Ölçeği ve ”İlişki Niteliği Ölçeği" kullanılmıştır. İlişkisel tarama modeline uygun olarak yürütülen çalışmada elde edilen verilerin normal dağılıma uygunluğunun analiz edilmesi için Shapiro Wilk testi ve histogram grafiklerinden yararlanılmıştır. Obsesif-kompulsif bireylerin yaşamkalitesi, romantik ilişki doyumu doyumu ve ilişki niteliği düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla Spearman'ın Sıra Korelasyon Katsayısı kullanılmıştır. Ayrıca katılımcıların yaşam kalitesi, romantik ilişki doyumu ve ilişki niteliği düzeylerinin demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla Mann Whitney U testi ve parametrik olmayan tek yönlü varyans analizi yöntemi olan Kruskal Wallis H testi tekniği kullanılmıştır. B Bulgular: Yapılan analizler sonucunda obsesif kompulsif bozukluk tanısı almış hastaların yaşam kalitesi ve romantik ilişki düzeylerinin biraz düşük, ilişki niteliği düzeylerinin ise orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ayrıca katılımcıların yaşam kalitesi düzeyleri ile romantik ilişki doyumu ve ilişki niteliği düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Öte yandan katılımcıların yaşam kalitesi düzeylerinin yaşlarına ve eğitim düzeylerine göre; romantik ilişki doyumu düzeylerinin cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, ve çalışma durumuna göre; ilişki niteliği düzeylerinin ise yaş ve eğitim düzeyine göre farklılaştığı saptanmıştır. Sonuç: Çalışma sonucunda obsesif kompulsif tanısı almış bireylerin yaşam kaliteleri ile romantik ilişki doyumları ile ilişki nitelikleri arasında ilişki olduğu ve ilişki doyumu ve kalitelerinin yaşam kalitelerini etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction: In this study, it was aimed to examine the relationship among the quality of life, romantic relationship satisfaction and relationship quality in obsessive-compulsive patients according to various variables. Method: The sample of the study consists of 49 obsessive compulsive individuals who are married or have a romantic partner obsessive living in Eskişehir and Hatay. Convenience sampling was used to select the participants of the study. Of the participants 15 were male, 34 were female.“Demographic Information Form”,“World Health Organization Quality of Life Scale-BREF”,“Relationship Stability Scale”and“Relationship Quality Scale”were used as data collection tools in the study. The Shapiro Wilk test test and histogram graphs were used to used to test whether the data were distributed normally in the study which conducted in accordance with the relational screening model. Spearman's Rank Correlation Coefficient was used to examine the associations among the quality of life, romantic relationship satisfaction and relationship quality in obsessive-compulsive individuals. In addition, the Mann Whitney U test and the Kruskal Wallis H test, a nonparametric one-way analysis of variance, were used to determine whether quality of life, romantic relationship satisfaction and relationship quality differed according to demographic variables. Findings: As a result of the statistical analysis, it was determined that the level of quality of life and romantic relationship of obsessive compulsive individuals were relatively low and the level of relationship quality was moderate. It was also found that there was a significant positive correlations among participants' quality of life and romantic relationship satisfaction and relationship quality levels. On the other hand, it was determined that quality of life levels of obsessive compulsive individuals differed according to the age and education level; romantic relationship satisfaction levels of participants differed according to gender, age, education level, and working status; relationship quality levels of participants differed according to age and education level. Conclusion: The positive correlations were determined among quality of life, romantic relationship satisfaction and relationship quality of obsessive compulsive individuals.