Retorikte dili doğru ve etkili kullanma yolları
Correct and effective ways of using the language in rhetoric
- Tez No: 513282
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Felsefe, Linguistics, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Retorik, Dil, Hatip, Hitabet, Retorikte Dil, Retorik ve Dil, Dili Etkili Kullanma, Dilde Kötü Tat, Dil Yanlışları, Rhetoric, Language, Orator, Oratory, Language in Rhetoric, Rhetoric and Language, Effective Use of Language, Bad Taste on the Tongue, Language Misconceptions
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Çok zengin bir alan olan retorik kısaca söz söyleme sanatıdır. Hatip, muhatap ve hitabet onun ana unsurlarını oluşturur. Bu sanatta önemli olan dili doğru ve başarılı kullanmaktır. Bu hususta dili sentaktik, semantik ve pragmatik yönleriyle incelemek gerekmektedir. Başlangıçta cümlenin en küçük yapısı olan söz konusuna da temas ederek, söz-lafız, söz-mana ve lafız-mana ilişkisini de irdeleyerek yola çıkmak çalışmanın daha anlaşılır ve başarılı olmasında önem arz etmektedir. Böyle bir çalışmada söz çeşitleri, söz varlığı, söz dizimi, söz tuzakları ve dil türleri tezin ön hazırlığı olacaktır. Retorikte dilin kullanılması işlenirken tanımlama, eğretileme, entimem gibi doğrudan dille ilgili hususlar ile sesin kullanımı, beden dili, aktif dinleme gibi yardımcı hususlar birlikte açıklanarak konuya derinlik kazandırılır. Bununla birlikte dilde kötü tada sebep olan dilin yanlış kullanımıyla ilgili detaylara da yer vermek gerekir. Anlam belirsizlikleri ve mantık yanlışları bu yanlışlara birer örnektir. Retorikte dilin etkisini arttıracak bütün bu kural ve kaideleri dünyaca bir geçerlilik çerçevesinde belirledikten sonra geriye bunların kullanılan dilde tatbik edilmesi kalır.
Özet (Çeviri)
Rhetoric, which is a very rich domain, is an art of speech. Orator, interlocutor and oratory form its main elements. The important thing in this art is the correct and succesful use of the language. In this respect, the language needs to be studied in terms of syntactic, semantic and pragmatic aspects. It is also important that the study is more understandable and succesful by starting to examine the smallest structure of sentence word and the relations between word-wording, word-meaning, and wording-meaning. In such study, word types, vocabulary, syntax, word traps, and language types will be preliminary preparation of thesis. While studing the use of language in rhetoric, elements directly related to the language such as definition, metafor, and entymeme are explained and detailed with auxiliary elements such as the use of sound, body langauge, and active listening. ln addition to this, it is necessary to give details about the misuse of the language, which causes a bad taste on the tongue. Meaning uncertainties and logic errors are examples of these errors. In rhetoric, after the determination of all these rules and bases that will increase the effect of language within the universal validity, it remains the application of them in the language.