Türkiye'de kamu denetçiliği kurumunun tavsiye kararlarının idare üzerindeki etkinliği
Effectiveness of ombudstman institution's recommendations on administratation in Turkey
- Tez No: 513303
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ETHEM TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Denetçiliği Kurumu, Tavsiye Kararı, Yönetim, İdari Eylem ve İşlem, Ombudsman Institution, Recommendation Decision, Management, Administrative Action and Procedure
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Son yıllarda insan haklarının gelişip önem kazanmasıyla birlikte bu hakların korunmasına yönelik çeşitli denetim mekanizmaları da ortaya çıkmıştır. Bugün dünyada hızla yayılan Ombudsmanlık da bu denetim mekanizmalarının en önemlisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kolay ve masrafsız bir hak arama yolu olan Ombudsmanlık, ülkemizde Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) adıyla örgütlenmiştir. KDK, idarenin eylem ve işlemlerini, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden ve iyi yönetim ilkeleri açısından inceleyen, bağımsız ve tarafsız bir kurumdur. Bağlayıcı karar alamayan KDK'nın en güçlü yönünü tavsiye kararları oluşturmaktadır. KDK, yaptığı inceleme ve araştırma sonucunda, hatalı ve haksız uygulamalara neden olan idareye, hatalı ve haksız olduğunu bildirmekte; mağduriyetlerin giderilmesine yönelik idarenin yapması gerekenleri bir öneri şeklinde idareye bildirmektedir. Bu çalışmada, KDK'nın şikâyet başvurularını almaya başladığı 2013 yılından 2017 yılı sonuna kadar başvurulara yönelik vermiş olduğu tavsiye kararlarının idareler üzerindeki etkinliği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the progress and gaining importance of human rights in recent years, various supervision mechanism has emerged. We can see ombudsman spreading around the world swiftly as the most important supervision mechanism. Ombudsman that is a free way of claiming rights has seen organized under Ombudsman Institution (KDK) in Turkey. KDK is an independent and impartial institution that reviews actions and procedures of administration in respect of compliance with law and rightness and well management principles. KDK does not taken binding decisions and the strongest nature of its decisions is to recommend. As a result of its review and examination, KDK informs the administration that it is false and unfair and recommends what administration would do when it causes false and unfair implementations. In this study, it is viewed that effectiveness of recommendation by KDK on administration between 2013 and 2017 when KDK began to receive complaints.