Prostat tümörlü hastalarda ameliyat sonrası yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Assessment of life quality of postoperatively in prostate tumor patients
- Tez No: 513329
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA KOÇAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Post operative period, nursing, prostate cancer, quality of life
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Araştırma prostat cerrahisi sonrası hastaların yaşam kalitesini değerlendirmek amacıyla tanılmayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Şubat-Ekim 2016 tarihleri arasında, Ankara Atatürk Eğitim Araştırma ve Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Üroloji Servislerindeki 95 hasta oluşturmaktadır. Örneklem seçimi yapılmamıştır. Araştırmaya dahil edilen hastaların ameliyat sonrası 2.gün, hasta odasında birebir yüzyüze görüşme yöntemi ile“Hasta Tanıtım Formu”doldurulmuş, ardından European Organisation for Research and Treatment of Cancer Quality of Life (EORTC QLQ-C30) ölçeği uygulanmıştır. Hastaların taburculukları sonrasında 1. ayda ve 3. ayda telefonla iletişime geçilerek“EORTC QLQ-C30”tekrarlanmıştır. Çalışmaya katılan hastaların (n=95) yaş ortalaması 67.69±8.91 yıl, %50.6'sının (n=48) ilkokul mezunu, %89.5'inin (n=85) evli, %67.4'ünün (n=64) emekli, %64.4'ünün (n=56) çalışmadığı belirlenmiştir. Hastaların tanı süresi ortancası 36 ay, %58.9'una (n=56) benign prostat hipertrofisi, %41.1'ine (n=39) prostat kanseri tanısı konduğu saptanmıştır. Benign Prostat Hiperplazisi (BPH) tanısı konan hastaların, operasyondan sonra 3. ay sosyal fonksiyon ve genel sağlık skorlarının prostat kanseri tanısı (PKa) konan bireylere göre anlamlı oranda yüksek olduğu tespit edilmiştir (p=0.023, 0.015). Semptom ve halsizlik skorları için her iki grupta, operasyon sonrası 3.
Özet (Çeviri)
The descriptive cross-sectional research was conducted to evaluate the quality of life of patients after prostate surgery. The study's universe consists of 95 patients from Ankara Atatürk Education Research and Ankara Numune Education Research Hospital Urology Services between February and October 2016. No sample selection is made. On the 2nd postoperative day, patients were included in the study by filling in a“Patient İntroducing Form”with face-to-face interviews in the patient's room, followed by“EORTC QLQ-C30”. After the discharge of the patients,“EORTC QLQ-C30”was repeated by telephone contact at the 1st and 3rd months. The mean age of the patients (n = 95) was 67.69 ± 8.91 years, 50.6% (n = 48) were primary school graduates, 89.5% (n = 85) were married and 67.4% = 64) were retired, and 64.4% (n = 56) were not working. Benign prostatic hypertrophy was diagnosed in 36 months, 58.9% (n = 56), prostate cancer was diagnosed in 41.1% (n = 39) and prostate cancer was detected in 6.5% (n = 6). Patients diagnosed with BPH were found to have significantly higher social functioning and general health scores at 3 months postoperatively than those who were diagnosed with prostate cancer (p = 0.023, 0.015). For symptom and fatigue scores, the postoperative 3rd month scores of both groups were found to be statistically lower than the scores of the first two periods (p 0.05). As a result, ın our study, quality of life was low during the first months after surgery, but it increased significant at the end of third month