Atom numarası 22≤z≤40 arasındaki bazı elementler için X-ışını fluoresans tesir kesitleri ve fluoresans verimlerinin ölçülmesi
Measurements of K-shell X-ray production cross-sections and fluorescence yields for some elements in the atomic number range 28≤z≤40
  1. Tez No: 513352
  2. Yazar: HAMZA TUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. RAFET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: X-ışınları, tesir kesit, flüoresans verim, auger verim, X-Ray, Fluorescence yield, cross-section, auger yield
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, Am-241 radyoizotop nokta kaynağından yayımlanan 59.5 keV'luk -ışınları, ikincil kaynağı uyarmak için kullanıldı. İkincil kaynaktan yayımlanan 16.896 keV enerjideki karakteristik X-ışınları kullanılarak atom numarası 22≤Z≤40 arasında olan Cu, Ge, As, Br, Rb ve Y elementlerinin K, ve K X-ışını fluoresans tesir kesitleri ölçüldü. Numunelerin uyarılması sonucu K tabakalarından yayımlanan K X-ışınlarının sayılmasında rezolüsyonu 5,9 keV 'ta 160 keV olan Si(Li) katıhal dedektörü kullanıldı. Elde edilen tesir kesitlerinden K tabakasına ait fluoresans fluoresans verimleri yarı deneysel olarak tespit edildi. Bulunan değerler literatürdeki değerler ile karşılaştırıldı. Ölçümlerden elde edilen sonuçların literatürdeki değerler ile iyi bir uyum içerisinde olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, -beams of 59.5 keV radiating from an Am-241 radioisotope point source were used to excite secondary source. K X-ray fluoresans cross sections of, Kα, Kβ, of Cu, Ge, As, Br, Rb and Y elements whose atom numbers in the range of 22 ≤ Z ≤ 40 were measured by using characteristic X-ray is emitted from secondary sources were in an energy 16.896 keV. A Si(Li) solid-state detector with 160 keV resolution at 5.9 keV was used to count K X-rays radiating from K layers as a result of excitation of samples. Fluorescence yields of K shells of the elements were determined by semi-empirical methods with the help of fluorescence cross sections. All findings were compared with literature. Good agreement is observed between experimental results and theoretical pedictions.