Cinsel mitlerin ve benlik saygısının cinsel doyuma etkisinin incelenmesi
The examination of effect of sexual myths and self esteem on sexual satisfaction
  1. Tez No: 513385
  2. Yazar: EZGİ ÖZER DURUKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL SARI GÖKTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsellik, cinsel mitler, benlik saygısı, cinsel doyum, Sexuality, sexual myths, self-esteem, sexual satisfaction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada cinsel mitler ve benlik saygısının, cinsel doyum üzerindeki etkisinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda İstanbul'da ikamet eden ve düzenli cinsel ilişkisi bulunan 115 kadın ve 115 erkek olmak üzere toplam 230 kişiye anket uygulanmıştır. Uygulanan anket formunda sosyodemografik veri formu, Cinsel Mitler Değerlendirme Formu, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği yer almaktadır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre cinsel mitlere ilişkin inanç düzeyi cinsel ilişki sıklığı, cinsel iletişim ve cinsel doyumu azaltırken; ilişkiden kaçınma vajinismus, anorgazmi ve empotansı artırmaktadır. Benlik saygısı cinsel ilişki sıklığı, cinsel iletişim, dokunma artırırken; ilişkiden kaçınma ve anorgazmiyi azaltmaktadır. Benlik saygısı, cinsel ilişki sıklığı, cinsel doyum, ilişkiden kaçınma ve dokunma cinsiyete göre farklılaşmaktadır. Benlik saygısı, cinsel doyum ve dokunma medeni duruma göre farklılaşmaktadır. Cinsel mitlere ilişkin inanç düzeyi eğitim düzeyine göre farklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal the effect of sexual myths and self-esteem on sexual satisfaction. For this purpose, a survey was conducted on a total of 230 people, 115 women and 115 men who reside in Istanbul and have regular sexual relations. Socio-demographic data form, Sexual Myths Evaluation Form, Rosenberg Self-Esteem Scale and Golombok-Rust Sexual Satisfaction Scale are included in the questionnaire. According to the findings obtained from the research, the level of belief in sexual myths decreased the frequency of sexual intercourse, sexual communication and sexual satisfaction; associated avoidance increases vaginismus, anorgasmia and impotence. Self-esteem increases the frequency of sexual intercourse, sexual communication, touch; it reduces associative avoidance and anorgasmia. Self-esteem, frequency of sexual intercourse, sexual satisfaction, reluctance to avoid and touch vary according to sex. Self-esteem, sexual satisfaction and touch vary according to marital status. The level of beliefs about sexual myths differs according to education level.