Elektrik konusunun öğretiminde farklılaştırılmış öğretimin öğrenme süreçlerine etkisi
The effect of differentiated instruction on learning processes in teaching of electricity subject
  1. Tez No: 513386
  2. Yazar: ERKAN UĞUREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT TURGUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: farklılaştırılmış öğretim, ajanda stratejisi, akademik başarı, motivasyon, differentiated instruction, agenda strategy, academic achievement, motivation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı farklılaştırılmış öğretimin 10. Sınıf fizik dersi“Elektrik Akımı, Potansiyel Fark ve Direnç”konularında öğrencilerin akademik başarılarına ve motivasyonlarına etkisini belirlemektir. Ayrıca uygulama sürecine yönelik öğretmen ve öğrenci görüşlerini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmada karma yöntem araştırma desenlerinden gömülü desen kullanılmıştır. Çalışmanın nicel boyutunda ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen nitel boyutunda ise durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubu 2015-2016 öğretim yılında Erzurum ilinde bulunun bir Fen Lisesi, bir Anadolu Lisesi ve bir Sosyal Bilimler Lisesi olmak üzere üç okuldan seçilmiştir. Bu okulların 10. sınıfında öğrenim gören 85 öğrenci deney grubunu 84 öğrenci ise kontrol grubunu oluşturmuştur. Deney gruplarında dersler farklılaştırılmış öğretim stratejilerinden ajanda stratejisiyle işlenirken kontrol gruplarında MEB fizik öğretim programına uygun işlenmiştir. Veri toplama aracı olarak; Elektrik Seviye Belirleme Testi, Elektik Başarı Testi, Fizik Dersi Motivasyon Ölçeği ve Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde bağımsız gruplar t testi, bağımlı gruplar t testi, kovaryans analizi ve iki faktörlü varyans analizi yapılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise içerik analizi yapılmıştır. Bulgular: Farklılaştırılmış öğretimin etkisinin, öğrenci seviyelerine bağlı olarak değiştiği görülmüştür. Deney gruplarında kontrol gruplarına göre öğrencilerin akademik başarılarında artış sağlandığı görülmüştür. Deney ve kontrol gruplarının motivasyonları arasında anlamlı fark gözlenmezken başarısız gruplarda anlamlı farkın oluştuğu belirlenmiştir. Derslerin zevkli geçtiği, öğrencilerin fizik dersine ve farklılaştırılmış öğretime yönelik olumlu tutum geliştirdikleri, uygulamayı kolay ve öğretici buldukları belirlenmiştir. Sonuç: Farklılaştırılmış öğretim, derslere katılımı artırarak fizik dersinde özellikle başarısız öğrencilerin başarılarına ve motivasyonlarına olumlu katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to determine the effect of differentiated instruction for the Electric Current, Potential Difference and Resistance topics in the 10th-grade physics course on students' academic achievement and motivation. In addition, students and teachers' views on the process were evaluated. Method: The study was designed as a grounded theory, a mixed method study. A quasi-experimental design was used with pretest-posttest and control groups in the quantitative portion of the study and a case study was used in the qualitative portion. Participants were selected from Science, Anatolian and Social Sciences High School in Erzurum for 2015–2016 academic year. Experimental group consists of 85 10th-grade students and control group has 84 10th-grade students. Whereas lectures in experimental groups were processed with agenda strategy which is a kind of differentiated instruction strategies, lectures in control groups were processed according to the physics program of MEB. The Electric Current Placement Test, Electric Current Achievement Test, Physics Course Motivation Scale, and Semi-Structured İnterview Form were used to collect data. The independent samples t-test, related samples t-test, covariance analyses, two-factor variance analyses were used to analyze the quantitative data. Content analysis was used to analyze the qualitative data. Findings: Differed instruction's effect was changed according to the student's levels and experimental groups provided an increase in students' success. No significant difference was found between the experimental and control groups in motivation. However, it was found for low-achieving groups. Additionally, students found courses enjoyable, developed positive attitudes towards the physics course and differentiated instruction, and found the application easy and instructive. Results: Differentiated instruction increases the participation to the lectures and especially contributes positively to the achievements and motivations of unsuccessful students in physics course.