Sosyal anksiyete bozukluğu ve yaygın anksiyete bozukluğu olan hastalarda zihin kuramı işlevlerinin karşılaştırılması
Comparision of theory of mind functions in social anxiety disorder and generalized anxiety disorder patients
- Tez No: 513525
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKAY AKSARAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Zihin kuramı, zihinleştirme, sosyal anksiyete bozukluğu, yaygın anksiyete bozukluğu, Theory of Mind, mentalization, social anxiety disorder, generalizedn anxiety disorder
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Vural C.D. Sosyal anksiyete bozukluğu ve yaygın anksiyete bozukluğu olan hastalarda zihin kuramı işlevlerinin karşılaştırılması, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir 2018. Bu çalışmada sosyal anksiyete bozukluğu ve yaygın anksiyete bozukluğu olan hastalarda zihin kuramı işlevlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.Çalışmamıza DSM-V tanı kriterlerine göre sosyal anksiyete bozukluğu olan 43 hasta, yaygın anksiyete bozukluğu olan 43 hasta ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 43 sağlıklı kontrol alındı. Tüm olgulara, sosyodemografik veri formu, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Liebowitz Sosyal Anksiyete Ölçeği(LSAÖ), İmayı Anlama testi(İA), Gözlerden Zihin Okuma Testi uygulandı.Sosyal Anksiyete Bozukluğu olan hastalarda Gözlerden Zihin Okuma Testi puanları; Yaygın Anksiyete Bozukluğu olan hastalar ve sağlıklı kontrol grubunun puanları ile karşılaştırıldığında istatistksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Yaygın anksiyete bozukluğu olan hastalarında Gözlerden Zihin Okuma Testi puanları, sağlıklı kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşüktü. İmayı Anlama Testi puanları gruplararası istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermedi. Sosyal anksiyete bozukluğu ve yaygın anksiyete bozukluğu olan hastalarda, zihin kuramı işlevlerini ölçen gözlerden zihin okuma testi ve İA testi puanları ile BAÖ, BDE, LSAÖ kaygı, LSAÖ kaçınma ve LSAÖ toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır. Sosyal anksiyete bozukluğu ve yaygın anksiyete bozukluğu olan hastalarının zihin kuramı performansları; depresyon, anksiyete, sosyal anksiyete düzeyleri ile ilişkili olmadığı saptanmıştır. Sonuç olarak yaygın anksiyete bozukluğunda, başkalarının zihinsel durumlarını gözlemlenebilir ipuçları yardımı ile çözümleme işlevleri bozulmuş olabilir.
Özet (Çeviri)
Vural C.D. Comparision of Theory of Mind Functions in Social Anxiety Disorder and Generalized Anxiety Disorder Patients, Eskisehir Osmangazi University Medical Specialization Thesis, Department of Psychiatry, Faculty of Medicine, Eskisehir 2018. We aim to compare theory of mind functions in social anxiety disorder and generalized anxiety disorder patients. According to DSM-V criteria, 43 social anxiety disorder patient, 43 generalized anxiety disorder and 43 healthy control matched in gender. To all participants sociodemografic information form, Beck Anxiety Inventory (BAI), Beck Depression Inventory (BDI), Liebowitz Social Anxiety Scale (LSAS), Hinting Task (HT), Reading the Mind in the Eyes task applied. No statistically significant difference was found in patients with Social Anxiety Disorder the scores of Reading the Mind in the Eyes compared to scores of patients with Generalized Anxiety Disorder and healthy control group. In generalized anxiety disorder patients, Reading the Mind in the Eyes task scores were lower according to healthy control significantly. The Hinting Task scores did not show statistically significant differences between groups. In the patients with social anxiety disorder and generalized anxiety disorder, there was no statistically significant relationship between the scores of Reading the Mind in the Eyes task and Hinting Task that measured the functions of the mind theories with the BAI, BDI, LSAS anxiety, LSAS avoidance and LSAS total scores. Theory of Mind task performances of patients with social anxiety disorder and generalized anxiety disorder were not significantly related to depression, anxiety, and social anxiety level. As a result, in the generalized anxiety disorder, the functions of theory of mind may be impaired because disturbed decoding other's mental states based on immediately available observation information.