LEED platin sertifikalı ofislerin iç mekan kalitesinin kullanıcı algısı bağlamında değerlendirilmesi: İstanbul'da bir ofis örneği
Evaluation of occupant perception of IEQ in LEED platin certified office buildings: An office sample in Istanbul
  1. Tez No: 513526
  2. Yazar: YASMIN AJAMI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BENGÜ ULUENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: İç Mekan Kalitesi, LEED Sertifikası, Ofis Yapıları, Kullanıcı Algısı, Indoor Environmental Quality, LEED, Office Buildings, Occupant Perception
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Sürdürülebilirlik bağlamında USGBC (Amerika Yeşil Binalar Derneği)'nin oluşturduğu LEED (Enerji ve Çevre Tasarımında Liderlik) sertifikalandırma sistemi, binanın çevresel performansını arttırmaya yönelik dünyada yaygın olan yeşil bina değerlendirme sistemlerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada LEED'in kategorilerinden Ticari İç Mekanlar (CI)'ın İç Mekan Kalitesi (IEQ) kriteri detaylı olarak ele alınmıştır. Sürdürülebilir bina tasarımının ofis binalarında olan önemi ve ofis kullanıcıların algısı doğrultusunda, İstanbul'da yoğun olan LEED sertifikalı ofislerin bulunduğu Maslak ilçesindeki JLL ofisi alan çalışması olarak seçilmiştir. Amaç olarak ofisin IEQ kriterlerinin puanları, kullanıcı algısıyla karşılaştırılmıştır. Tez kapsamında, kullanıcı algısını değerlendirme adına v3-LEED IEQ'nin 16 kriterinden, aydınlatma, ısıl konfor, ısıl konfor teknik ve tasarım, gün ışığı, manzara ve v4-LEED akustik performansı olan 7 kriter, kullanıcı algısı ile doğrudan ilişkili olması nedeniyle detaylı olarak incelenmiştir. Çalışmada kullanılan karma yöntem doğrultusunda, niceliksel ve niteliksel veriler elde etmek adına JLL ofisindeki 76 kullanıcı ile, Bina ve Çevre Merkezi (CBE) tarafından Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de hazırlanan Algılamaya dayalı yerleşim sonrası değerlendirme (POE) anketi ve anket verilerini doğrulamak adına, kapalı özel, kapalı paylaşımlı ve özel ofislerde 9 kullanıcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Sonuç olarak elde edilen veriler doğrultusunda, kullanıcı algısı ile ofisin IEQ kriterleri puanlarının arasında bağlantı olmadığı, kullanıcıların genel olarak tüm kriterlerden memnun oldukları, kapalı özel ofisteki kullanıcıların ısıl konfordan memnun oldukları, ancak ofis genelinde mekanik sistem yetersizliği ve tercihinin yanlış olduğu varsayılarak ısıl konfordan memnun olmadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the context of sustainability, the LEED certification system, created by the U.S Green Building Council (USGBC), is defined as one of the most common green building assessment systems in the world to improve the building's environmental performance. In this study, the criteria of Commercial Interiors (CI) Indoor Environmental Quality (IEQ) are covered in detail in the LEED categories. The importance of sustainable building design in office buildings and in the direction of the occupants' perception, JLL office building in Maslak, where LEED-certified offices are concentrated in Istanbul, was selected as an area study. The aim of study is to compare JLL office's IEQ criteria scores by virtue of occupants' perception. Within the scope of the thesis, the following seven criteria within sixteen criteria of v3-LEED IEQ ; lighting, thermal comfort, thermal comfort technique and design, daylight, view and v4-LEED acoustical performance were considered in order to evaluate occupant perception. In order to obtain quantitative and qualitative data in the direction of the mixed method used in the study, the survey Post Occupancy Evaluation (POE) prepared by Center for the Built Environment (CBE) at the University of California, Berkeley was conducted with 76 users in the JLL office and interviews were made with 9 users in private enclosed offices, private shared offices and open plan offices with no partition. As a result, it is concluded that there is no connection between the occupants' perception and the JLL office's IEQ criteria scores. Occupants are satisfied with all the criteria, occupants of private enclosed offices are satisfied with thermal comfort but assuming that the inadequacy and choice of wrong mechanical system in the office, it is concluded that they are not satisfied with the thermal comfort criteria in JLL office building.