Anksiyete bozukluğu veya depresif bozukluk tanılı hastalarda düşünce özellikleri ve kişilik özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of cognitive distortions and personality traits on patients who have anxiety disorder and depression
  1. Tez No: 445366
  2. Yazar: BETÜL GÜRSOY ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURPER ERBERK ÖZEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Yaygın Anksiyete Bozukluğu, Major Depresif Bozukluk, Kişilik Özellikleri, Bilişsel Çarpıtmalar, Generalized Anxiety Disorder, Major Depressive Disorder, Personality Traits, Cognitive Distortions
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Major Depresif Bozukluk ve Yaygın Anksiyete Bozukluğu Olan Hastalarda Kişilik Özellikleri ve Düşünce Özelliklerinin Değerlendirilmesi Bu çalışmada major depresif bozukluk ve yaygın anksiyete bozukluğu olan hastalarda kişilik özellikleri ve düşünce özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi psikiyatri polikliniğine başvuran, 66 hasta ve 66 kontrol grubu dâhil edilmiştir. Sosyodemografik veri formu, depresyon ve anksiyete bozukluklarının şiddetini değerlendirmek için BAE ve BDE kullanılmıştır. Kişilik özelliklerini değerlendirmek için EKA-GGK, bilişsel çarpıtmaları değerlendirmek için ise DÖÖ kullanılmıştır. Bulgularımızda KG'de yer alanların EKA-GGK'nın nörotisizm alt ölçek skoru, YAB ve MDB gruplarından anlamlı olarak düşük bulunmuştur. MDB grubunda DÖÖ'nün kişisel başarı alanında etiketleme ve kişiselleştirme alt ölçek skorları ise kontrol grubundan anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. YAB ve MDB grubunda yer alan bireylerde DÖÖ'de felaketleştirme, duygudan sonuç çıkarma, zihinsel filtreleme, aşırı genelleme ve olumluyu küçültme ya da yok sayma alt ölçek skorları KG'den anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. EKA-GGK'nın nörotisizm alt ölçek skoru ile DÖÖ'nün sosyal ilişkiler kategorisindeki felaketleştirme, hep ya da hiç tarzı düşünme, etiketleme, zihinsel filtreleme, aşırı genelleme, kişiselleştirme ve meli-malı tarzı düşünme alt ölçek skorları arasında, kişisel özellikler kategorisindeki hep ya da hiç tarzı düşünme, duygudan sonuç çıkarma, zihinsel filtreleme, aşırı genelleme ve kişiselleştirme alt ölçek skorları arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Bu bulgular literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Cognitive Distortions and Personality Traits on Patients who Have Anxiety Disorder and Depression The aim of this study is to evaluate the cognitive distortions and personality traits on patients who have anxiety disorder and depression. For this reason 66 patients and 66 healthy volunteers were informed consent and assessed by using a sociodemographic form, Revisited Eysenck Personality Questionnaire- Abbreviated (REPQ-A), Cognitive Distortions Scale (CDS), Beck Anxiety Inventory (BAI) and Beck Depression Inventory (BDI). In findings REPQ-A neuroticism subscale of healthy volunteers found to be lower than GAD and MDD group and the difference was significant. In CDS personal achievement domain labeling and personalization item was found to be higher in MDD group than healthy volunteers. In CDS catastrophizing, emotional reasoning, mental filter, overgeneralization and minimizing or disqualifying the positive subscales were found to be higher in GAD and MDD groups than healthy volunteers. REPQ-A neuroticism subscale and CDS catastrophizing, all or nothing thinking, labeling, mental filter, overgeneralization, personalization, should statements in interpersonal domain and all-or-nothing thinking, emotional reasoning, mental filter, overgeneralization and personalization subscales in personal achievement domain were positively correlated and the difference was significant. The results were discussed according to the literature.