Çok sübstitüe estradiol türevlerinin göreceli bağlanma eğilimlerinin comcet yöntemi ile 3d qsar incelemesi
3d qsar studies with comcet method on relative binding affinities of multisubstituted estradiol derivates
- Tez No: 513568
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İlaç tasarımı, nicel yapı-aktivite ilişkisi, QSAR, elektron topolojik metot, farmakofor, Pha, drug design, quantitative structure-activity relationship, QSAR, electron topologic method, pharmacohore, Pha
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada;“Karşılaştırmalı Moleküler Konformer Elektron Topolojik”(Comperative Molecular Conformer Electron Topological; CoMCET) metodu ile biyolojik aktivite tahmininin yapılması, Pha, AG ve APS' ye ait ana özelliklerin çıkartılması amaçlanmıştır. Yapı düzenlemelerini tahmin ederek aktiviteyi optimize etmek ve üç boyutlu yapı-aktivite ilişkisini tanımlamak için CoMCET metodu kullanılmış ve başarısı çoklu sübstitüentlenmiş estradiol türevlerinin bazı serisinde kanıtlanmıştır. Bu metot moleküllerin aktivitelerini tahmin etmek kadar onların biyolojik etkileşim modellerinin anlaşılmasında da önemli bir ilerleme sağlar. Estradiol bileşiklerinin konformerlerini süperimpoz yaparak (aynı fonksiyonel atomları çoklukla birbiri üzerinde çakıştırarak) moleküllerin tüm çiftleri arasındaki benzerlik indisleri matrisinden Pha O1, C5 ve H5 atomları olarak belirlenmiştir. Pha atomları üst üste çakıştırıldıktan sonra AG (auxiliary groups) ve APS (anti-pharmacophore shielding) grupları için hipotez yürütülür. Estradiol bileşikleri için biyoaktivitenin nicel formülündeki kimyasal fonksiyonların geometrik bir düzenlemesi olarak AG, C4, C16 ve C10 atomlarından ve APS ise C7, C8, O2 ve O3 atomlarından oluşmaktadır. Bu seri için R2= 0,64; se (standart hata) = 0,30 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed that predicting the biological activity for a series of multisubstituted estradiol derivates using the Comparative Molecular Conformer Electron Topological (CoMCET ) Method and revealing main properties of Pha, AG and APS. The success and the acceptance of CoMCET are attested to in this series using the procedure to describe three-dimensional structure–activity relationships and to predict structural modifications for optimizing activities. This method offers a significant advance both in the understanding of the model of biological interaction of the estradiols as well as modeling and predicting their activity. From a matrix of the similarity indices between all pairs by superimposing the conformers of the estradiol compounds the pharmacophere (Pha) is defined as a group of specific atoms (O1, C5 and H5) in a given geometric arrangement that is deemed to exert the activity. After Pha is aligned, hypothesis are generated for the auxiliary groups (AG) and anti-pharmacophore shielding (APS) groups. AG consists of C4, C16 and C10, and APS C7, C8, O2, and O3 as a geometric arrangement of chemical functions in a quantitative formula of bioactivity for estradiol compounds. It is found that R2= 0,64 and se (standart error) = 0,30 for this series.