Improvement of Handere clay by using a master cast
Master cast maddesini kullanarak Handere formasyonun kili zeminlerinin iyileştirilmesi
  1. Tez No: 513586
  2. Yazar: MOHAMMED ZAINEL QADER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adana, Handere, Sıva Harcı, Adana, Handere, Master Cast
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin güneyindeki en büyük şehirlerden biri olan Adana (G. Türkiye) civarında görülen Handere Formasyonu'ndaki killi zeminleri iyileştirme olanaklarını incelemektir. Bu çalışmanın örneklerinin alındığı Handere Formasyonu, stratigrafik olarak, Adana baseninde en üst kısmında yer almaktadır. Birim, Adana şehrinin kuzey kesiminde yer almaktadır. Örnekler, sıva harcının (Master Cast) zeminin jeoteknik özellikleri üzerindeki etkisini ve zemini iyileştirilebilme özelliğini araştırmak amacıyla laboratuvarda incelenmiştir. Örnekler üzerinde Atterberg limitleri, hidrometre, özgül ağırlık, kesme kutusu, konsolidasyon, serbest basınç dayanım testleri yapılmıştır. Zeminin plastisite değerlerinin master cast ilavesi ile azaldığı görülmüştür. Karışımlarda en yüksek maksimum kuru birim hacim ağırlık ve en düşük optimum su içeriği değerlerinin %15 sıva harcı (master cast) ilavesi ile elde edildiği bulunmuştur. Zeminin dayanım özeliklerinin %15 sıva harcı ilave edildiğinde maksimum değerlere ulaştığı belirlenmiştir. Zeminin sıkışma katsayısı (Mv) değerlerinin %10 sıva harcı ilavesi ile ön konsolidasyon basıncı değerlerinin ise %5 sıva harcı eklendiği durumda en ideal değerde olduğu belirlemiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines possibility of improving clayey soils in the Handere Formation exposed in the vicinity of Adana (S. Turkey), one of the largest cities in southern Turkey. The Handere Formation, from where the samples for this study are taken, is stratigraphically at the upper most part of the marine sediments of the Adana Basin. The unit is located at the northern part of Adana city. The samples were examined in the geotechnical laboratory to determine the effect of plaster mortar (Master Cast) on the geotechnical properties of the soil and its ability to improve the soil. Atterberg limits, hydrometer, specific gravity, shear box, consolidation, unconfined compressive strength tests were applied on the samples. It has been shown that the master cast used has the potential to improve soil properties geometrically and can be used as a soil stabilizer. The plasticity values of the soils were reduced by master cast addition. Besides, it was determined that the highest maximum dry unit weight and the lowest optimum moisture content were obtained by 15% master cast addition. The soil strength properties were reached to the maximum values in case of 15% master cast added into the mixtures. Besides, it is determined that the coefficient of volume compressibility (Mv) and the pre-consolidation pressure values are ideal when the master cast ratio in the mixtures are 10% and 5% respectively.