Ortalama trombosit hacminin transkateter aort kapak implantasyonu sonrası 30 günlük mortalite üzerine öngördürücü değerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the predictive value of mean platelet volume on 30-day mortality after transcatheter aortic valve implantation
- Tez No: 513621
- Danışmanlar: UZMAN SELAHATTİN TÜREN, UZMAN BEGÜM UYGUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Aort darlığı, transkateter aort kapak implantasyonu, ortalama trombosit hacmi, mortalite, Aortic stenosis, transcatheter aortic valve implantation, mean platelet volume, mortality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Ortalama Trombosit Hacminin Transkateter Aort Kapak İmplantasyonu Sonrası 30 Günlük Mortalite Üzerine Öngördürücü Değerinin Retrospektif Olarak Değerlendirilmesi Amaç: Yüksek ortalama trombosit hacminin tromboembolik hastalıklarda, koroner ve periferik arter lezyonları gibi kardiyovasküler hastalık ve işlemlerinde prognoz ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Fakat MPV değerinin transkateter aort kapak implantasyonu (TAVİ) sonrası prognozla ilişkisi ile ilgili çalışması bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı; MPV'nin TAVİ sonrası 30 günlük mortalite üzerine öngördürücü olup olmadığının araştırılmasıdır. Yöntem: Tek merkezde,Ekim 2010 ile Aralık 2016 tarihleri arasında TAVİ uygulanan toplam 196 hasta tarandı. Çalışmaya dahil edilme kriterlerine göre 184 hasta uygun bulundu ve periferik venöz plasma MPV değerleri incelendi. MPV için eşik değer ROC analizi ile saptanarak işlem öncesi MPV (Bazal MPV) eşik değeri 8,35 olarak tanımlandı. Hastalar eşik değer üstü 'yüksek MPV' ve eşik değer altı 'düşük MPV' olmak üzere iki grup halinde incelendi. Yüksek ve düşük bazal MPV gruplarının TAVİ öncesi ile postoperatif laboratuvar bulguları, ekokardiyografik ve klinik özellikleri tek değişkenli ve çok değişkenli analizlerle değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 184 hastadan (ortalama yaş 79,41± 7,88, %61.4 kadın) 16 hasta 30 günlük izlemde exitus oldu. Multivariate analizleri sonucu MPV Bazal değerinin TAVİ sonrası 30 günlük mortalite için bağımsız risk faktörü olduğu saptandı (p:0.014). MPV Postop 3'ün 30 günlük mortalite ile istatistiksel olarak anlamlı oranda ilişkili olduğu Kaplan Meier sağ kalım analizi ile saptandı [Log Rank ki kare değeri: 4,342 (p=0,037)]. Mortalite oranları 'Yüksek MPV' gurubu lehine yüksek ve istatistiksel olarak anlamlı saptandı [ki kare: 4,459 (p değeri: 0,035)]. Multivariate analizleri sonucu Bazal MPV değerinin yanı sıra preoperatif peak gradientinin (p= 0,018), bazal trombosit değerinin (p= 0,048) ve kronik böbrek yetmezliğinin (p=0,034) TAVİ işlemi sonrası 30 günlük mortalite üzerine etkili bağımsız öngördürücüler olduğunu saptandı. Sonuç: Çalışmamız sonucunda Bazal MPV değerinin TAVİ sonrası 30 günlük mortalitenin bağımsız bir öngördürücüsü olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Retrospective Evaluation of the Predictive Value of Mean Platelet Volume on 30-day Mortality after Transcatheter Aortic Valve Implantation Aim: It was showed that high mean platelet volume (MPV) values are related to poor prognosis and mortality in cardiovascular diseases such as tromboembolic events, coronary and peripheral arterial disease and also to applied interventions. Currently there is no study that evaluates MPV's prognostic value after transcatheter aortic valve implantation (TAVI) procedure . The aim of this study is to evaluate predictive value of mean platelet volume (MPV) on 30-day mortality after TAVI. Method: 196 patient to whom TAVI has been performed have been evaluated between October 2010 to December 2016 in a single centre. According to exclusion criteria 184 patients have been included. MPV values have been measured from peripheral venous plasma of the patients. Threshold basal MPV value has been defined according to ROC analysis which was found to be 8,35. MPV values of patients were divided into under-treshold 'low MPV' and over-treshold 'high MPV' groups. Peroperative and postoperative clinical features, laboratory and echocardiographic findings were analyzed by univariate and multivariate analyzes within high and low MPV groups, before and after procedure. Results: 16 of 184 included patients (mean age 79,41± 7,88, %61.4 female) died within 30 days after TAVI. It was found that baseline MPV value is as independent predictors of 30-day mortality after TAVI (p:0.014) According to Kaplan Meier survival analysis MPV Day 3 value was found to be significally associated with 30-day mortality. Also mortality was found to be statistically more significant in the high MPV Day 3 group compared to low MPV Day 3 group [ki kare: 4,459 (p değeri: 0,035)]. Additionally in multivariable Cox regression analyzes other independent predictors of 30-day mortality after TAVI were baseline peak gradient (p= 0,018), baseline platelet value (p= 0,048) and chronic renal failure (p=0,034). Conclusion: As a result of our study, basal MPV value was found to be an independent predictor of 30-day mortality after TAVI.