Diz osteoartritli hastalarda denge parametreleri ile fonksiyonel performans ve eklem pozisyon hissi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between balance parameters and functional performance and joint position sense in patients with knee osteoarthritis
  1. Tez No: 513649
  2. Yazar: YUSUF TOPAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRSOY COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Diz, Osteoartrit, Postural Denge, Eklem Pozisyon Hissi, Fiziksel Performans, Knee, Osteoarthritis, Balance, Physical Performance, Joint Position Sense
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Fizyoterapi Ve Rehablitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı, diz osteoartritli (OA) bireylerde denge parametreleri ile fonksiyonel performans ve eklem pozisyon hissi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışma Haziran 2017 – Mart 2018 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalına'na başvurup diz osteoartriti tanısı alan ve diz osteoartriti tanısı almamış olan kontrol grubu gönüllü bireyler üzerinde gerçekleştirildi. Bireylerin fiziksel özellikleri ve sosyodemografik bilgileri kaydedildi. Normal eklem hareketinin değerlendirilmesi için dijital gonyometre, statik dengenin değerlendirilmesi için Sporkat 2000 stabilometre, dinamik denge için ise Berg Denge Testi kullanıldı. Ağrı ve fonksiyonel durumun hasta perspektifinden değerlendirilmesi için Oxford Diz Skalası (ODS) , fiziksel performansın değerlendirilmesi için Zamanlı Kalk ve Yürü Testi (ZKYT) ve Merdiven İnip-Çıkma Testi (MİÇT) kullanıldı. Eklem pozisyon hissi (EPH) ise dijital gonyometre yardımıyla ölçülen reprodüksiyon testiyle 15 30 45, 60 derecelik açılarında değerlendirildi. Çalışmamızın sonucunda tüm değerlendirme parametrelerinin diz OA'lı bireylerde kontrol grubu yaşıtlarına göre etkilendiği görüldü ( p< ,001). Gözler açık statik denge puanları ile ODS ve fiziksel performans puanları arasında pozitif yönde orta seviyede bir korelasyon bulunmuşken ( p< ,001), Berg denge puanı ile ODS ve fiziksel performans testleri arasında ise negatif yönlü iyi seviyede bir korelasyon tespit edildi ( p< ,001). Gözler açık statik denge ile EPH 30 derece ve EPH 45 derece arasında pozitif yönde düşük orta seviyede korelasyon bulunmuşken (p< ,05), Berg denge puanı ile EPH 30 derece ve EPH 45 derece arasında ise negatif yönlü düşük orta seviyede korelasyon tespit edildi ( p< ,05). Bu durum diz OA'lı bireylerde denge parametrelerinin fonksiyonel performans ve eklem pozisyon hissi ile ilişkili olduğu sonucunu ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effects of balance parameters on functional performance and joint position sense in individuals with knee osteoarthritis. The study was performed between June 2017 and March 2018 in Hacettepe University Medical Faculty Hospital Orthopedics and Traumatology Department and applied to volunteers who were diagnosed with knee osteoarthritis and control ones. Individuals' physical characteristics and socio-demographic information were recorded. A digital goniometer was used to evaluate normal range of motion, a Sporkat 2000 Stabilizer was used to evaluate static balance and a Berg Balance Test was used for dynamic balance. The Oxford Knee Scale (OKS) was used to assess pain and functional status from the patient's perspective, the Timed Up Go Test (TUG) and the Stair Climb-Up Test (SCUT) were used to assess physical performance. The joint position sense (JPS) was evaluated at 15, 30, 45 and 60 degrees by reproduction test measured by a digital goniometer. As a result of our study, it was seen that all evaluation parameters were affected according to healthy age groups in knee OA patients (p < .001). There was a positive medium level correlation between the static balance during eyes open and OKS, physical performance tests (p < .001) and negative significant correlation between Berg balance score and OKS, physical performance scores (p < .001). While there was a low medium level correlation between the static balance during eyes open and JPS 30 degree, JPS 45 degree (p < .05), Berg balance score and JPS 30 degree, JPS 45 degree were inversely correlated with low medium level (p < .05). This has led to the conclusion that balance parameters in knee osteoarthritic individuals is correlated with on functional performance and JPS.