Hematolojik maligniteli ve hematopoietik kök hücre nakli yapılan hastalarda CMV reaktivasyonu ve risk faktörleri
CMV reactivation and risk factors in patients with hematological malignancies and hematopoietic stem cell transplantation
- Tez No: 939806
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU MERT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Hematopoietik kök hücre nakli, sitomegalovirüs, reaktivasyon, Hematopoietic stem cell transplantation, cytomegalovirus, reactivation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Sitomegalovirüs (CMV) enfeksiyonu son organ hastalığından bağımsız olarak özellikle hematopoietik kök hücre nakli (HKHN) yapılan hematolojik maligniteli hastalarda ciddi morbidite ve mortalite sebebidir. Sadece hematolojik malignitesi olup HKHN yapılmayan hastalarda ise son yıllarda bazı kematerapötik ajanların yaygın kullanımı ile CMV reaktivasyon riskinin arttığı gözlenmiştir. Hastalar gelişen kemoterapötik ajan kullanımı ve artan hasta sayısı nedeniyle CMV reaktivasyonu açısından risk faktörleri doğrultusunda yakın takip edilmelidir. Gereç ve Yöntem: 1 Ocak 2017- 31 Aralık 2022 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Kliniği ve Kemik İliği Transplantasyon Ünitesi'nde yatırılarak takip edilen hematolojik maligniteli ve HKHN yapılan hastalardan CMV reaktivasyonu gelişen hastalar, risk faktörleri açısından değerlendirilmek üzere retrospektif olarak incelenmiştir. Hastalar yaş, sahip olunan malignite, HKHN türü ve buna ilişkin veriler, CMV reaktivasyonu ve reaktivasyona dair bulgular açısından değerlendirilmiştir. Bulgular: Toplam 156 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Yüz elli altı hastanın 12'si HKHN yapılmayıp sadece hematolojik malignite ile takip edilen ve CMV reaktivasyonu gelişen hastalardır. Bu hastalarda CMV reaktivasyonu ile ilişkili olabilecek yüksek oranda rituksimab kullanımı gözlenmiştir. HKHN yapılan 144 hastanın 126'sı ilk HKHN sonrasında CMV reaktivasyonu ile takip edilmiştir. İlk HKHN sonrası CMV reaktivasyonu ile takip edilen 126 hasta allojenik ve otolog nakil olma durumlarına göre; akut lenfoblastik lösemi, akut myeloid lösemi, lenfoma ve diğer hematolojik malignite ile takip edilme durumlarına göre gruplara ayrılarak değerlendirilmiştir. HKHN yapılan hastalarda CMV reaktivasyonu ile ilişkili olan fludarabin, siklofosfamid, siklosporin, steroid, anti-timosit globulin gibi tedavilerin ve total vücut ışınlamasının anlamlı olarak allojenik nakilli bireylerde otolog nakilli bireylere göre daha sık kullanıldığı görülmüştür. Reaktivasyon günü açısından allojenik ve otolog nakilli hastalar değerlendirildiğinde iki grup arasında anlamlı ilişki saptanmış olup, medyan reaktivasyon günü iki grup içinde benzer olarak hesaplanmıştır. Her iki grup için de yakın takip gerektiren dönemin, özellikle nakil sonrası ilk 30 gün olduğu sonucuna varılmıştır. CMV reaktivasyonu olan allojenik nakilli bireylerin graft-versus-host hastalığı (GVHH) açısından özellikleri incelendiğinde büyük çoğunluğunun sistemik tedavi gerektiren ve özellikle steroid tedavisi alan GVHH geçirdiği gözlenmiştir. viii Sonuç: Yaş, kullanılan immünsüpresif tedaviler, GVHH durumu gibi risk faktörleri doğrultusunda HKHN yapılan hastalar için CMV reaktivasyonuna dair uygun takip stratejileri geliştirilmelidir. Her merkez hasta profiline uygun olarak kendi CMV DNA eşik değerini belirleyerek halihazırda morbidite ve mortalite oranı yüksek bu hasta grubu için CMV'nin sebep olacağı klinik sonuçlar açısından hazırlıklı olmalıdır. Nakil yapılmayan hematolojik maligniteli hastalarda ise immünsüpresif tedaviler nedeniyle gelişen reaktivasyon risklerine dair daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Cytomegalovirus (CMV) infection is a significant cause of morbidity and mortality, particularly in patients with hematological malignancies who have undergone hematopoietic stem cell transplantation (HSCT), regardless of end-organ disease. In recent years, it has been observed that the widespread use of certain chemotherapeutic agents has increased the risk of CMV reactivation in patients who only have hematological malignancies and have not undergone HSCT. Patients should be closely monitored for risk factors related to CMV reactivation due to the increasing use of chemotherapeutic agents and the rising number of patients. Materials and Methods: Between January 1, 2017, and December 31, 2022, patients with hematological malignancies who were hospitalized and monitored in the Hematology Clinic and Bone Marrow Transplantation Unit of Health Sciences University Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Oncology Training and Research Hospital, and who developed CMV reactivation, were retrospectively examined to evaluate risk factors. Patients were assessed based on age, type of malignancy, type of HSCT, and related data, as well as findings related to CMV reactivation. Results: A total of 156 patients were included in the study. Of these 156 patients, 12 were followed for hematological malignancy without undergoing HSCT and developed CMV reactivation. A high rate of rituximab use, which may be associated with CMV reactivation, was observed in these patients. Among the 144 patients who underwent HSCT, 126 were followed for CMV reactivation after the first HSCT. The 126 patients followed for CMV reactivation after the first HSCT were evaluated by grouping according to their status of allogeneic and autologous transplantation, as well as the types of hematological malignancies such as acute lymphoblastic leukemia, acute myeloid leukemia, lymphoma, and other hematological malignancies. It was observed that treatments associated with CMV reactivation, such as fludarabine, cyclophosphamide, cyclosporine, steroids, anti-thymocyte globulin, and total body irradiation, were significantly more frequently used in allogeneic transplant recipients compared to autologous transplant recipients. When evaluating the reactivation day for allogeneic and autologous transplant patients, a significant relationship was found between the two groups, and the median reactivation day was calculated to be similar in both groups. It was concluded that the period requiring close monitoring for both x groups is particularly the first 30 days after transplantation. When examining the characteristics of allogeneic transplant recipients with CMV reactivation in terms of graftversus-host disease (GVHD), it was observed that the vast majority required systemic treatment and particularly experienced GVHD while receiving steroid therapy. Conclusion: Appropriate monitoring strategies for CMV reactivation should be developed for patients who have undergone HSCT based on risk factors such as age, immunosuppressive treatments used, and GVHD status. Each center should determine its own CMV DNA threshold value according to the patient profile and be prepared for the clinical outcomes that CMV may cause in this patient group, which currently has high morbidity and mortality rates. More studies are needed regarding the reactivation risks due to immunosuppressive treatments in patients with hematological malignancies who have not undergone transplantation.