Kadın futbol hakemlerinin deneyimlerinin toplumsal cinsiyet perspektifinden incelenmesi
- Tez No: 513771
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKNUR HACISOFTAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, spor, futbol, hakem, kadın, Gender, sport, football, referee, woman
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmanın amacı futbolda kadın hakemlerin deneyimlerini toplumsal cinsiyet perspektifiyle analiz etmektir. Bu amaçla öncelikle kadınların hakemlikte güçlenme pratikleri ortaya konulmuş, daha sonra toplumsal cinsiyete dayalı olarak karşılaştığı sorunlar incelenmiştir. Bu araştırmada probleminin niteliğini en iyi yansıtacak yöntem olarak nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. 10 kadın futbol hakemi ile yarı yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır. Görüşmecilerin yaşları 20 ve 40 arasında değişen 2'si üniversite öğrencisi 8'i ise üniversite mezunudur. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler içerik analizi tekniğiyle analiz edilmiş ve temalar kadın hakemlerin spor yoluyla güçlenmesi ve sorunlar başlıkları altında toplanmıştır. Güçlenme teması incelendiğinde spora başlama süreci, fizyolojik güçlenme, sosyal ilişkilerde güçlenme ve özgüvende artış alt temaları ortaya çıkmıştır. Sorunlar teması incelendiğinde ise aile ve yakın çevrenin tepkisi, futbol ortamındaki olumsuz yaklaşım, uygulamadaki eşitsizlikler alt temaları ortaya çıkmıştır ve bulgular bölümünde analiz edilmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak; katılımcıların gelişen fizyolojik özellikleri ile kendilerini daha zinde ve aktif gördükleri, daha özgüven sahibi oldukları, hakemliğin iletişim ve liderlik yönlerini geliştirdiği ve sosyalleşme adına olumlu katkıların sağlandığı görülmüştür. Bununla birlikte sporun erkekler için bir uğraş olduğu, sportif faaliyet esnasında giyilen kıyafetlerin kadınlara uygun olmadığı tepkisini yakın çevrelerinden aldıkları, futbolcular, yöneticiler ve antrenörler tarafından kadın oldukları için kötü performans sergileyeceklerini düşündüklerini katılımcılar dile getirmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the experiences of female referees on the futbol, from a gender perspective. I chose to prefer qualitative research as the method that best reflects the nature of this problem. 10 female football judges and a semistructured interview technique were applied. Interviewers' ages ranging from 20 to 40 are 2 university students and 8 university graduates. Women's referees' sporting empowerment and problems. When the theme of strengthening was examined, subthemes of spore initiation process, physiological strengthening, strengthening in social relations and increase in self-confidence emerged. Soccer environment, negative approach, implementation inequalities, findings, sections, tried to be analyzed. As a result; Participants were found to have strong, active opinions, more self-confidence with their developing physiological traits, to develop their communication and leadership directions and to provide positive contributions in the name of socialization. Participants, however, expressed that the sport is an obligation for men, that the clothes that are worn during sports activities are not suitable for women, and that they think that they will perform badly for the women by the deceased, Participants think that football players, managers and coaches will perform poorly because they are women.