Veri görselleştirme ve bilgilendirme grafikleri
Data visualization and info graphics
  1. Tez No: 513776
  2. Yazar: ARİF GÜRLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SERDAR YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Veri görselleştirme, Bilgilendirme grafikleri, Veri sunumu, Data visualization, Information graphics, Data presentation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enformatik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bilgi insanın var olduğu günden sürekli birçok iletişim yöntemi ve bilimsel alanla etkileşim içerisine girmiştir. İnsanların bilgiyi paylaşma ihtiyacının artmasıyla, bilgi içeriğinin daha iyi anlaşılması için çok çeşitli görselleştirme yöntemleri uygulanmaya başlanmıştır. Bilgi aktarımının teknoloji, bilim, sanat ve kültür alanının genişlemesine paralel olarak gelişmesi sonucu uygulanmaya başlanan bu yöntemler bundan sonra ki süreçte de gelişmeye devam edecektir. Günümüzde bilgi, bilgilendirme tasarımının önemli bir kolu olan veri görselleştirmesiyle kendini ifade edebilmekte ve içeriğin iletilebilmesine önemli ölçüde olanaksağlamaktadır. Bu tez çalışmasında“Veri Görselleştirmesi ve Bilgilendirme Grafikleri”nin, bilgilendirme amacına yönelik bilimsel katkısı ele alınmaktadır.Bukapsamda bir veri görselleştirme aracı olarak yazının tanımı ve tarihsel oluşum süreci incelenmiş olup insanların geçmişten günümüze bilgi aktarmada kullandıkları veri görselleştirme yöntemlerinin tanımı, tarihsel süreç içerisindeki rolü, günümüze kadar değişen ve gelişen görselleştirme konuları ele alınmıştır. Bu konunun öncüleri ve ustaları örnek çalışmalarıyla birlikte incelenmiştir. Bununla birlikte, konunun temel ilke ve esaslarına yer verilerek ve konu bir tasarım disiplini içerisinde ele alınarak bilgilendirme tasarımıyla olan ilişkisi değerlendirilmiştir. Ayrıca, tasarımcının içerik ve estetik arasındaki dengeyi koruyarak anlaşılır bir görselleştirme oluşturma çabası içine girilmiştir. Son olarak, veri görselleştirmesinin güncel konumuna göre tasarım sürecindeki yöntem ve uygulamaları incelenerek uygulama alanları, günümüzdeki farklı ortamlarla olan bağı üzerinden değerlendirilerek örneklerle pekiştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Information has constantly developed since the beginning of mankind and interacted with several communicative methods and scientific disciplines. The need for information sharing has triggered the application/ practice of a variety of visualisation methods for a better understanding of information content. They will inevitably continue to develop as a natural outcome of development of information transfer in parallel with technological, artistic and cultural proliferation. Today, it expresses itself through data visualisation which is an essential part of the informing design, and makes an extensive contribution to content transfer. This study is intended to inspect the scientific contribution of data visualisation and informative graphics to the goal of information. Accordingly, the definition of script as a visualisation tool and its historical development process were examined. In addition, the visualisation methods that have been used in information transfer and their role throughout history were identified, and visualisation issues were investigated. Pioneering figures and masters of the issue were also scrutinized along with their sample works. Furthermore, the principles and fundamentals of the concern and its relationship with informing design were discussed within the discipline of design. It is noteworthy that serious attention was paid to creation of visualisation by maintaining the balance between content and aesthetics. Lastly, methods and applications of data visualisation in the process of design were analysed, and the application areas were supported with examples through the assessment of its connection with different settings today.