Lateral epikondilitli hastalarda skapular egzersizlerin kas aktivasyonu, ağrı ve fonksiyonellik üzerine etkinliğinin incelenmesi
Examining the efficacy of scapular exercises on pain and function i̇n patients with lateral epicondylitis
  1. Tez No: 513805
  2. Yazar: BAYRAM KAPŞİGAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA TONGA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Lateral Epicondilytis, Electromyography, Scapula, Pain
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Lateral Epikondilitli Hastalarda Skapular Egzersizlerin Kas Aktivasyonu, Ağrı ve Fonksiyonellik Üzerine Etkinliğinin İncelenmesi Öğrencinin Adı: Bayram KAPŞİGAY Danışmanı: Doç. Dr. Eda TONGA Anabilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ÖZET Amaç: Lateral epikondilitli hastalarda skapular egzersizlerin kas aktivasyonu, ağrı ve fonksiyonellik üzerine etkinliğinin incelenmesini, süregelen klasik ölçümlerin ve değerlendirmelerin dışında literatürde de skapula ve dirsek kasları arasındaki ilişkide çok az kullanılan elektromiyografiyi (EMG) kullanarak daha doğru bir sonuca ulaşmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya katılan 30 hasta, randomize olarak iki gruba ayrıldı. Birinci gruba (n=15) konvansiyonel fizyoterapi programı ve egzersiz, ikinci gruba (n=15) konvansiyonel fizyoterapi programı ve egzersizlere ek olarak skapula egzersizleri, uygulandı. Ağrı ve ağrı algı eşiği, kavrama kuvveti, fonksiyonellik ve kas aktivasyonu; VAS, algometre, el dinamometresi, EMG, ÜEFÖ, HBÖDA ve DASH anketleriyle değerlendirildi. Olgular 6 hafta (15 seans), fizyoterapist tarafından tedaviye alındı ve ev egzersiz programı verildi.
Özet (Çeviri)
Student's Name: Bayram KAPŞİGAY Supervisor: Assoc. Prof. Eda TONGA Department: Physical Therapy and Rehabilitation Examining The Efficacy Of Scapular Exercises On Pain And Function İn Patients With Lateral Epicondylitis. ABSTRACT Purpose: We aimed to investigate the effect of scapular exercises on pain and functioning in patients with lateral epicondylitis to achieve a more accurate result by using little-used EMG between scapula and elbow muscles in the literature besides ongoing classical measurements and evaluations. Methods: Thirty patients who participated in the study were randomly divided into two groups. First group (n=15), conventional physiotherapy program and exercise, second group (n=15), in addition to the conventional physiotherapy program and exercises, scapula exercises were applied. Patients were evaluated before and after treatment by VAS, algometer, hand dynamometer, EMG, UEFS, HBODA and DASH questionnaires. Results: Significant improvements were observed in all the evaluation parameters except for the gripping force of the control group in elbow flexion (p> 0.05) after the treatment (p 0,05). Discussion: In conclusion, we found that scapular exercises were effective on pain and function in patients with lateral epicondylitis. The most striking aspect of skapular exercises is the reduction of pain as well as the increase in grip strength and muscle activation.