Erzurum yöresi sığırlarında bovine viral diarrhea virus (BVDV)'un varlığının immunohistokimyasal yöntemle araştırılması
Immunohistochemical investigation of bovine viral diarrhoea virus (BVDV) in cattles in Erzurum Region
- Tez No: 513806
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÖZKARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bağırsak, Bovine Viral Diarrhea Virus (BVDV), Histopatoloji, İmmunohistokimya, Sığır, Bovine, Bovine Viral Diarrhea Virus (BVDV), Histopathology, Immunohistochemistry, Intestine
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Erzurum ve yöresindeki sığırlarda Bovine Viral Diarrhea Virus'un, serolojik çalışmalardan farklı olarak özellikle persiste enfekte sığırların immunohistokimyasal olarak teşhisine yönelik epidemiyolojik bir çalışma yapılmasıdır. Materyal ve Metot: Irk, cinsiyet, ağırlık vb. ayrımı yapılmadan kesimi gerçekleştirilen 100 adet sığır cinsi hayvandan alınan ileum örnekleri makroskobik, histopatolojik ve immunohistokimyasal incelemeye tabi tutuldu. Bulgular: Makroskobik olarak herhangi bir patolojik bulgu göstermeyen örneklerin immunohistokimyasal incelemelerinde %27 oranında Bovine Viral Diarrhea Virus viral antijeni tespit edildi. Pozitif örneklerde histopatolojik olarak kript epitel hücrelerinde hiperplazi ve yer yer mitotik figürler, lamina propria'da ağırlıklı olarak histiyositlerden oluşan mononükleer hücre infiltrasyonları, 16' sında peyer plaklarında deskuamasyon, dejenerasyon ve nekroz, 9' unda ise lamina propria'da hemoraji tespit edilmiştir. Sonuç: Erzurum ve yöresinde sığırlarda %27 oranında Bovine Viral Diarrhea Virus immunpozitifliği bulunmuş ve sığır yetiştiriciliği açısından önemli bir etken olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: An epidemiological study of the Bovine Viral Diarrhea Virus in Erzurum and its surroundings to immunohistochemically diagnose especially persistent infected cattle, unlike serological studies. Materials and Methods: Race, sex, weight, etc. histopathologic and immunohistochemical examinations of the ileum specimens taken from 100 cattle breeding animals that had been cut without discrimination were subjected to microscopic, histopathologic and immunohistochemical examinations. Results: BovineViral Diarrhea Virus viral antigen was detected in 27% of immunohistochemical analysis of specimens without any pathological findings macroscopically. In the positive specimens, mitotic figures in crypts, hyperplasia in crypt epithelial cells and mononuclear cell infiltrates predominantly histiocytes in lamina propria, desquamation, degeneration and necrosis in pyloric plaques at 16 and haemorrhage in lamina propria were detected. Conclusion: Bovine viral diarrhea virus immunopositivity was found in 27% of cattle in Erzurum and its region and was determined that it was an important factor in cattle breeding.