Özel bir hastanenin ameliyathanesinin stok kontrolünde ABC,VED ve ABC-VED matriks analizinin kullanımı
The use of ABC,VED and ABC-VED matrix analysis of inventory control of the operating room of A private hospital
  1. Tez No: 513815
  2. Yazar: HÜSEYİN OKAN SAVAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP AYLA TİSİNLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Inventory Control, Analysis, ABC-VED
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Hastanelerin amaçlarına ulaşabilmesi ve hizmet üretiminin sağlıklı olabilmesi için, gerekli olan malzemelerin talep edilen yer, zaman, kalite ve süreklilikte sağlanması gerekir. Bu nedenle hastanelerde verilen hizmetlerde aksama yaşanmamasını sağlayabilecek miktarda ilaç, tıbbi sarf malzemesi ve diğer destek malzemelerinin stokta her zaman bulundurulması gerekmektedir. Hastaneler kendilerine ayrılan kısıtlı bütçeyi iyi değerlendirmeli lüzumsuz stoklamalardan kaçınmalıdır. Bu dengenin etkili ve ekonomik olarak kurulması iyi bir malzeme yönetim sistemi ile mümkün olabilir. Bu Çalışmanın amacı, bu süreçlerin daha etkin yönetilebilmesi için Özel Başarı Hastanesi ameliyathanesinin stok kontrolünde ABC, VED ve ABC-VED matriks analizi uygulanarak malzemelerin maliyetlerine ve önem derecesine göre sınıflandırılması amaçlanmıştır. Çalışmada sadece ameliyathane bölümüne ait 243 kalem stoklara ait veriler dikkate alınmıştır. Çalışma hastanenin büyük ve fazla depo birimi bulunduğundan sadece ameliyathane bölümüyle sınırlandırılmıştır. İnceleme kapsamında sadece tek kullanımlık tıbbi malzemeler inceleme kapsamına alınmıştır. Yapılan çalışma sonucunda; ABC yöntemine göre 243 adet malzemenin, A sınıfını oluşturan %30 (73) malzeme, yıllık harcama tutarının kümülatifteki payı olan % 68'ini oluşturmuşlardır. Kullanılan malzemelerin %26 (64) oluşturan malzeme % 20 değer ile B sınıfında kategorize edilmiştir. Diğer malzemelerden %44 (106) ise, yıllık malzeme maliyetinin sadece % 12'nu temsil etmektedir. Bu malzemeler de C sınıfında kategorize edilmiştir. VED yöntemine göre yapılan analizde; yıllık tek kullanımlık malzeme stoğu 243 adet malzemenin değerinin %49 (86) parasal değerinin % 35 ini V, %39 (116) E grubundaki malzemeler, parasal değerin % 48'sini , D grubunda yer alan malzemelerin %12 (41) malzeme parasal değerinin % 17 olduğu tespit edilmiştir. ABC-VED matriks analizi ile Kategori I deki 123 adet (AV+ AE+ AD+ BV+ CV)'de yer alan tek kullanımlık ameliyathane malzemeleri tüketim tutarının %75.46'sını, kategori II de yer alan 90 adet malzeme (BE+ CE+BD) tüketim tutarının %20'sini ve Kategori III te yer alan 30 adet malzeme (CD)'de ise malzeme tüketim tutarının % 4.54'sını temsil ettiği görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Stok Kontrol, Analiz, ABC-VED
Özet (Çeviri)
In order for hospitals to achieve their goals and service production to be healthy, the necessary materials must be provided at the requested place, time, quality and continuity. For this reason, the amount of medicine, medical supplies and other support materials that can provide the services in hospitals should not be stalled at all times. Hospitals should refrain from unnecessary stockings which should be well assessed for the limited budget allocated to them. This balance can be established effectively and economically with a good material management system. The aim of this study is to classify the Private Experience Hospital operating theater according to the cost and importance of the materials by applying ABC, VED and ABC-VED matrix analysis in inventory control in order to manage these processes more effectively. Only 243 item stocks belonging to the operating room section were considered in the study. The study was limited to the operating room only if the hospital had a large and large storage unit. Only disposable medical supplies were included in the scope of the examination. As a result of the study; According to the ABC method, 243 pieces of material, %30 (73) of material of A class and 68% of cumulative share of annual expenditure amount. Material that constitutes %26 (64) of used materials is categorized as B class with 20% value. Of the other materials, %44 (106) represent only 12% of annual material cost. These materials are also categorized in the C class. In the analysis made according to the VED method, 49% of monetary value of 243 pieces of material value of annual disposable material, 35% in V, 116 pieces (39% )of material in E group, 48% of monetary value, 41 pieces of material in D group (12% 17% of the monetary value of the material has been determined. According to the ABC-VED matrix analysis, 75.46% of the consumption amount of disposable operating room materials in category 123 (AV + AE + AD + BV + CV) and 90 pieces of material (BE + CE + BD) Of the material consumed and 30 pieces of material (CD) containing the category III tees represented 4.54% of the material consumption amount.