Hasta mahremiyetinin korunmasında ameliyathane hemşirelerinin düşüncelerinin incelenmesi
Investigation of the thoughts of the operating room nurses on the protection of patient privacy
  1. Tez No: 702339
  2. Yazar: ŞİRİN HÜZMELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Mahremiyet, Gizlilik, Ameliyathane Hemşireliği, Hasta Hakları, Privacy, Confidentiality, Operating Room Nursing, Patient Rights
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu araştırma hasta mahremiyetinin korunmasında ameliyathane hemşirelerinin düşüncelerinin incelenmesi amacı ile yapıldı. Gereç ve Yöntem: Niteliksel tipte yapılan bu araştırmanın evrenini İstanbul ilinde bulunan bir kamu hastanesinin ameliyathanesinde en az 1 yıl süreyle çalışan 70 hemşire oluşturdu. Örneklem seçiminde amaçlı örnekleme yöntemi kullanıldı. Ancak gönüllülük esasına göre 50 hemşire ile çalışma tamamlandı. Veriler çevrimiçi olarak Google formlar vasıtasıyla 9 Şubat ve 9 Mart 2021 tarihleri arasında toplandı. Çevrimiçi yapılan yöntemde; literatür incelemesi ve uzman görüşü alınarak belirlenen anahtar sorular ve her bir anahtar soruyu açıcı rehber soruların bulunduğu“Yapılandırılmamış Soru Formu”, "Bireysel Bilgi Formu ile Bilgilendirme ve Onam Formu kullanıldı. Literatüre dayalı olarak oluşturulan taslak form üzerinde iki akademisyen ve alandan bir uzman hemşire ile görüşüldü, anlam bozuklukları ve eksiklikler giderildi. Formlarda; gizlilik esasına dayalı olarak katılımcılara kod verildi (Kod:1, Kod:2). Verilerin analizinde kodlamaya dayalı içerik analizi kullanıldı. Bu analizde birbirine benzeyen veriler belirli kavramlar ve temalar altında sınıflandırıldı ve anlaşılır biçimde düzenlenerek yorumlandı. Bireysel bilgileri ile sorulara ilişkin iadelerinin frekans ve yüzdeleri hesaplandı. Elde edilen veriler ayrıntılı olarak raporlaştırıldı ve doğrudan alıntılara yer verilerek araştırmanın geçerliliği sağlandı. Bulgular: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; hemşirelerin mahremiyeti, gizlilik, özel yaşam, kişisel alan, fiziksel mahremiyet inanç değerlerin gizliliği gibi kavramlar ile tanımladıkları ve yüzde 66'sının mahremiyet eğitimi aldıkları belirlendi. Ayrıca hemşirelerin; İnsan bedenini, kişisel bilgiler ve ailevi bilgileri mahrem alan olarak düşündükleri saptandı. Mahremiyet ihlalinin nedenleri olarak; bilgi eksikliği, ihmal, acil durumlar, empati eksikliği, saygı duyulmaması, önemsememek olarak ifade ettikleri belirlendi. Hasta mahremiyetini korunma yöntemi olarak; hastanın üstünün örtülmesi, sadece ameliyat bölgesinin açık bırakılması, pozisyon verirken dikkat edilmesi, ameliyathanedeki kişi sayısının azaltılması, hastalar arasında paravan bulunması olarak belirttikleri saptandı. Ameliyathane hemşirelerinin yüzde 84'ü telefonda bilgi paylaşımını olumsuz karşıladıklarını ve imkanlar dahilinde hastaların sosyokültürel isteklerini ve uygulamaları için ritüellerini kabul ettikleri belirlendi. Sonuç: Elde edilen sonuçlara göre ameliyathane hemşirelerinin hasta mahremiyetinin korunmasında daha çok fiziksel mahremiyete önem verdikleri bilişsel, psikolojik ve sosyal mahremiyetin daha az önemsedikleri belirlendi. Ameliyathane ortamında mahremiyet ihlallerinin sebeplerinin daha ayrıntılı araştırılması bu ihlallere karşı önlemlerin alınması, hasta haklarına yönelik gerekli eğitimlerin verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to examine the thoughts of operating room nurses in protecting patient privacy. Materials and Methods : The universe of this qualitative research was created by 70 nurses who worked in the operating room of a public hospital in Istanbul for at least 1 year. Purposeful sampling method was used in sample selection. However, the study was completed with 50 nurses on a voluntary basis. The data was collected online via Google forms between February 9 and March 9, 2021. In the method made online;“Unstructured Question Form”,“Individual Information Form”and“Information and Consent Form”containing key questions determined by taking the literature review and expert opinion and guiding questions to open each key question were used. Two academicians and a specialist nurse were interviewed on the draft form based on the literature, meaning disorders and deficiencies were fixed. In forms; Participants were given a code on the basis of confidentiality (Code: 1, Code: 2). Content analysis based on coding was used in the analysis of the data. In this analysis, similar data were classified under certain concepts and themes and interpreted in an understandable way. The frequencies and percentages of individual information and expressions regarding the questions were calculated. The obtained data were reported in detail and the validity of the study was ensured by including direct quotations. Findings: According to the findings obtained from the research; showed that nurses define the word privacy with concepts such as privacy, personal life, personal space, physical privacy, and confidentiality of belief and values. It was determined that 66 percent of the nurses received privacy training. In addition, nurses; It was determined that they consider human body, personal information and family information as a private domain. The reasons for the violation of privacy were identified by nurses as lack of information, neglect, emergencies, lack of empathy, lack of respect, and neglect. nurses, as a method of protecting patient privacy; They stated that they care about covering the patient, leaving only the operation area open, paying attention when positioning, reducing the number of people in the operating room, and having a cover among the patients. 84 percent of the operating room nurses stated that they regarded information sharing negatively on the phone. The nurses stated that they accepted to apply the sociocultural wishes and rituals of the patients within the bounds of possibility. Conclusion: According to the study, it was determined that operating room nurses attach more importance to physical privacy in protecting patient privacy. Cognitive, psychological, and social privacy have been found to be less important .In the operating room environment, it is recommended to investigate the causes of privacy violations in more detail, to take measures against these violations and to provide necessary training for patient rights.