Konut yapımındaki yükleme makinalarının iş sağlığı ve güvenliği açısından araştırılması
Investigating loading machines for residential construction in terms of occupational health and safety
- Tez No: 513913
- Danışmanlar: PROF. DR. HAFİZ HULUSİ ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İSG, Konut Yükleme Makinaları, Matris Yöntemi, ISG, Loading machines for residential construction, Matrice method
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Konut yapım sektörü Türkiye ve dünyada ekonomik temellerin dinamiği haline gelmiş ve 21. Yüzyıla gelindiğinde ise özellikle Türkiye de ekonominin temelini oluşturmuştur. Konutun ekonominin temel taşı unsuru hale gelmesinin şüphesiz teknolojik gelişmelerin oldukça fazladır. 19. yüzyılla başlayan sanayi devrimi bütün prensiplerde olduğu gibi konut sektöründe de etkisi hissedilmiş ve 21. Yüzyılla birlikte dünyanın genelinde yaygınlaşan makineleşme süreci, konut sektörünün de vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Konut yapım aşamalarının hemen hemen tüm aşamalarında kullanılan makinalar üretim ve verimlilik düşünüldüğünde geçmiş yıllarla mukayese edilmeyecek üretim kapasitelerine ulaşmamıza olanak sağlamıştır. Bu denli pozitif katkılar sağlanırken işçi sağlığı ve güvenliği açısından bazı prensipleri de beraberinde getirmiş olup, tehlike ve risk kavramının kavramsal olarak detayına girilmesine sebep olmuştur. Konut yapı makinalarının İSG yönünden araştırmalar ve istatistikler dikkatli incelendiğinde, konut yapı makinaları kaynaklı iş kazalarının ne denli ciddi ve büyük hasarlara yol açtığını görmek mümkündür. Konut yapı makinalarının yapımdaki avantajlarının yanı sıra imalat esnasında işçi sağlığı ve güvenliği konusunda oluşturduğu dezavantajlar da değerlendirilmelidir. Proje yönetimini bir bütün olarak ele aldığımız zaman ülkemizde maalesef en son önem verilen konunun işçi sağlığı ve güvenliği olduğu ortaya çıkmıştır. Çıkarılacak yeni yönetmelikler mevcut durum daha iyi hale getirilmelidir. Bu çalışma hazırlanırken sektörde kaldırma amaçlı kullanılan makinalar belirlenmiş, seçilen şantiye alanına bağlı olarak ortaya çıkan riskler belirlenmiş ve risk değerlendirme metodolojilerinin en yaygın kullanımı matris yöntemi ile de her bir yapı makinası için ayrı ayrı risk değerlendirme formu hazırlanmıştır. Konut yapı makinalarının ekonomideki yeri, türleri ve kullanım alanları ile birlikte risk ve tehlike kavramlarına da değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Building construction sector took place as the most dynamic component of the Turkey and world's economy and when it comes to he 21 th century especially in Turkey, building consruction sector become milestone of the macro economy. Concerning why the milestone of the economy is building construction sector, there is no doubt that the effect of the technological improvements is really high. With the beginning of the industrial revoluzation, the effects of the revolation realized in construction sector like other principles. In 21 th century, mechanization become widespread around the world, it is now indivisible part of the construction. Machines are used all the stage of the construction process and if it is compared past and nowadays in terms of progress and efficieny in constructioni it allows the sector making the buildings in a very short time. Although mechanization has lots of advantages, it brings some disadvantages in terms of worker's health and safety. Furthermore, risk and danger is being discussed more in literature. When researc and statistics is carefully examined in worker's health and safety. it is easliy detected that machines using buinding construction process causes the employment accident in dramatic way. Like the advantages of the machines, the disadvantages also should be considered in worker's health and safety. This field can be improved by applying new rules and laws. In this study, lifting machines is specified and then discussed in various way. Approximatel all the risks and dangers are detected based on construction working area. The risks and probability of risks are ranked in risk assessmet form using matrix evaluation type. For every lifting machines, seperate risk assessment form is prepared. Remainig topics in this study is risk, danger concept, place of lifting machines in macro economy and its types and using areas.