Çelik konstrüksiyon imalatı yapan bir iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği ve risk analizi çalışması
Work health and safety and risk analysis work in a steel construction work place
  1. Tez No: 513914
  2. Yazar: RAMAZAN İLKER DOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAFİZ HULUSİ ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Health Education, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: çelik yapı imalatı, Çelik yapı üretim şeması, İSG, risk değerlendirmesi, Key words: steel structure production, steel structure production scheme, OSH, risk assessment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÇELİK KONSTRÜKSİYON İMALATI YAPAN BİR İŞYERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ VE RİSK ANALİZ ÇALIŞMASI Çelik konstrüksiyon, inşaat sektöründe geçmişten bugüne kadar büyük bir önem kazanmıştır, ayrıca günümüzdeki mimariler tek tek düşünüldüğünde inşaat projelerinin en büyük önem arz eden konusunu oluşturmaktadır. Çelik, inşaat alanına girmeden önce birçok işlevden sırayla geçmektedir. Üretim alanında yani metal sanayisinin en önemli kolunu oluşturmaktadır. İnşaat sektöründen sonra ikinci sıra da yer alan metal sektörü Türkiye de büyük bir ivme kazanması sektörün sürekli büyümesine buna paralel olarak da çalışan sayısının sürekli arması bunun beraberinde iş kazalarının, risklerin ve meslek hastalıkların fazla olmasına neden olmaktadır. Bu hususlar çelik yapı imalat bölümünde iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri açısından önem arz etmektedir. Hazırlanan tez çalışmasında çelik yapı imalatı yapan bir üretim alanında riskler tespit edilmiş olup, bu risklere yönelik ne gibi tedbirler alınabileceği amaçlanmıştır. Literatür ve üretim alanında yapılan araştırmalardan sonra riskler için 3 T risk değerlendirme metodu hazırlanılarak risk değerlendirme çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Steel construction has gained great importance in the construction industry from past to present, and today's architects are the most important issue of construction projects when they are thought individually. Steel, in turn, goes through many functions before entering the construction field. It constitutes the most important branch of metal industry in production area. After the construction sector, second row within metal industry in Turkey a major acceleration of the industry's number of employees as a parallel to the continuous growth of continuous rigging of occupational accidents along it, cause no more risks and occupational diseases. These issues are important in terms of occupational health and safety measures in the steel building manufacturing sector. In the thesis study, the risks have been determined in a production area which is producing steel structure and what measures can be taken for these risks. After the researches done in the field of literature and production, a 3 T risk assessment method was prepared for the risks and a risk assessment study was conducted.