Yüksek hızlı tTCP tıkanıklık protokollerinin değerlendirilmesi
Evaluation of high speed TCP congestion control protocols
- Tez No: 513931
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: TCP, Bic-TCP, Cubic-TCP, HS-TCP, H-TCP, S-TCP, RED, REM, SFQ, TCP, Bic-TCP, Cubic-TCP, HS-TCP, H-TCP, S-TCP, RED, REM, SFQ
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Paket anahtarlamalı ağlarda tıkanıklık önemli bir kavramdır. Bilgisayar ağlarında bir yönlendiricide veya bir alt ağda paket birikmesi ve ağın performansının düşmesi tıkanıklık olarak adlandırılır. Ağa gönderilen paketlerin sayısı ağın kapasitesinden fazla olması durumunda tıkanıklık meydana gelir. TCP tıkanıklık kontrol protokolleri, büyük tıkanıklık pencerelerine yavaş yanıt vermeleri nedeniyle, yüksek hızlı geniş alan ağlarında düşük performans gösterir. Bu TCP sınırlamasının üstesinden gelmek için, yüksek hızlı TCP protokolleri geliştirilmiştir. Bu tez çalışmasında NS2 ağ benzetim programı kullanılarak, yüksek hızlı TCP tıkanıklık protokollerinden Bic-TCP, Cubic-TCP, Highspeed TCP (HS-TCP), Hamilton TCP (H-TCP) ve Scalable TCP (S-TCP) protokolleri değerlendirilmiştir. Kablolu bir ağda Random Early Detection (RED), Random Exponential Marking (REM) ve Stochastic Fairness Queueing (SFQ) kuyruk yönetim algoritmaları için yüksek hızlı TCP tıkanıklık protokolleri karşılaştırılmıştır. Düşük ve yüksek yayılım gecikmesi, bant genişliği ve paket pencere boyutu değişimine göre protokoller incelenmiştir. Düşen paketlerin oranı, throughput ve gecikme sonuçları değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda Bic, Cubic, HS-TCP, H-TCP ve S-TCP protokollerinin SFQ kuyruk yönetim algoritması ile en iyi başarım elde ettiği görülmüştür. Protokoller karşılaştırıldığında ise Bic-TCP protokolünün en iyi throughput, en düşük gecikme ve en az düşen paket oranı elde ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The congestion is an important concept in the networks. in another word, congestion occurs if the number of packets sent over the network exceeds the network capacity. TCP congestion control protocols perform poorly on high-speed wide area networks because they respond slowly to large congestion windows. In order to come up from this TCP limitation, high-speed TCP protocols have been developed. In this thesis study, Bic-TCP, Cubic-TCP, HS-TCP, H-TCP and S-TCP high speed protocols are evaluated using NS2 network simulation program. In a wired network, high speed protocols are compared for Random Early Detection (RED), Random Exponential Marking (REM) and Stochastic Fairness Queuing (SFQ) queuing management algorithms. According to the variation of propagation delay, q and packet window size, the protocols were evaluated by the results of throughput, delay and number of dropped packets. As a result of this study, Bic-TCP, Cubic-TCP, HS-TCP, H-TCP and S-TCP protocols achieved the best performance with SFQ queue management algorithm. When protocols are compared, it is seen that the Bic-TCP protocol achieves the best throughput, lowest delay and lowest dropped packet rate.