Farklı kuyruk yönetim algoritmaları için tıkanıklık kontrol protokollerinin karşılaştırılması
Comparison of congestion control protocols for different queue management algorithms
- Tez No: 513932
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: TCP, Reno, New Reno, Sack, Vegas, Drop Tail, SFQ, RED, TCP, Reno, New Reno, Sack, Vegas, Drop Tail, SFQ, RED
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bilgisayar ağlarında tıkanıklık kavramı, ağ üzerinden gönderilen paketlerin sayısının ağın taşıyabileceği paket kapasitesinden daha büyük olması durumunda ortaya çıkabilen bir sorun olarak tanımlanabilir. Tıkanıklık kontrol protokolleri, tıkanıklığı kontrol etmek ve ağ üzerindeki yükü ağ kapasitenin altında tutmak için kullanılan yöntemler olarak ifade edilir. Bu tez çalışmasında NS2 ağ benzetim programı kullanılarak, TCP Reno, TCP New Reno, TCP Sack ve TCP Vegas tıkanıklık kontrol protokolleri değerlendirilmiştir. Kablolu bir ağda Drop Tail, Fair Queueing (FQ), Stochastic Fairness Queueing (SFQ) ve Random Early Detection (RED) kuyruk yönetim algoritmaları için tıkanıklık kontrol protokolleri karşılaştırılmıştır. Düşük ve yüksek yayılım gecikmesi, kuyruk boyutu ve paket pencere boyutu değişimine göre protokoller incelenmiştir. Düşen paket sayısı, throughput ve gecikme sonuçları değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda TCP Reno ve TCP New Reno protokollerinin Drop Tail kuyruk yönetim algoritması ile, TCP Sack protokolünün FQ algoritması ile en iyi başarım elde ettiği görülmüştür. TCP Vegas protokolü bütün algoritmalar için aynı sonucu elde etmiştir. Protokoller karşılaştırıldığında ise TCP Vegas protokolünün en iyi throughput, en düşük gecikme ve en az düşen paket oranı elde ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The term congestion in computer networks can be described as a problem that can arise if the number of packets sent over the network is greater than the packet capacity that the network can carry. Congestion control protocols are referred to as methods used to control congestion and to keep the load on the network below the network capacity. In this thesis study, TCP Reno, TCP New Reno, TCP Sack and TCP Vegas congestion control protocols are evaluated using NS2 network simulation program. In a wired network, congestion control protocols are compared for Drop Tail, Fair Queuing (FQ), Stochastic Fairness Queuing (SFQ) and Random Early Detection (RED) queuing management algorithms. According to the variation of propagation delay, queue size and packet window size, the protocols were evaluated by the results of throughput, delay and number of dropped packets. As a result of this study, TCP Reno and TCP New Reno protocols achieved the best performance with Drop Tail queue management algorithm and the TCP Sack protocol with the FQ algorithm. The TCP Vegas protocol achieved the same result for all algorithms. When protocols are compared, it is seen that the TCP Vegas protocol achieves the best throughput, lowest delay and lowest dropped packet rate.