Turunçgil yönetim modeli: Konumsal bilgi sistemi ve uzaktan algılama entegrasyonu
Citrus management model: Spatial information system and remote sensing integrations
  1. Tez No: 513937
  2. Yazar: EVRİM KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA BERBEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Web-Tabanlı Bilgi Sistemi, CBS, Turunçgil Yönetim Modeli, Web Based Information System, GIS, Citrus Management System
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çalışmanın amacı Mersin İli Tarsus-Silifke ilçeleri arasında turunçgil üretim alanları haritalarının üretilmesi, ağaç sayısı, türü, yaşı ve verimliliği gibi bilgilerin yanı sıra toprak ve iklim gibi çevresel koşulları da içeren dinamik bir yönetim modeli oluşturarak bu modeli web sistemi üzerinden sorgulama yapabilir hale getirmektir. Bu kapsamda uydu görüntüleri kullanılarak, turunçgil alanlarının sınıflaması gerçekleştirilmiştir. Arazide yapılan tespitler doğrultusunda çalışma alanında bulunan parsellere ait“ürün çeşidi”,“ağaç sayısı”,“ağaç yaşları”,“anaç türü”,“alan büyüklüğü”,“sulama yöntemi”,“içeriği (saf/karışık)”, tespit edilmiş toprak yapısı iklim verileri (don riski) gibi öznitelik bilgileri üretilmiştir. Veriler CBS ortamına aktarılarak bilgi sistemi oluşturulmuştur. Oluşturulan bu sistem web tabanlı olarak hedef kullanıcıların sorgulama yapmalarına, istatiksel bilgilere ulaşmasına ve sistemi güncellemesine olanak tanımaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to create a web-based dynamic management model which includes information such as the number of trees, species, ages and environmental variables including soil and climate between Mersin and Tarsus-Silifke. In this context, the classification of citrus fields was achieved using satellite sensor images. The number of attributes for each parcel in the study area, included number of trees, age of tree, the type of rootstock, the size of the area, irrigation method and environmental variables such as soil structure, climate data. The maps of climate, soil and topographical data of the region was produced and this data set was overlayed within a GIS environment. The created system allows target users to make a geospatial query on the database and access statistics and update the system through web.