Karbon fiber takviyeli kompozit sandviç paneli tasarımı ve optimizasyonu
Carbon fiber reinforced composite sandwich panel design and optimization
- Tez No: 514065
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM İMAL, DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM SELVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sandviç paneller, eğilme dayanımı, alüminyum petek, basma dayanımı, Sandwich panels, flexural strength, aluminium honeycomb, compression strength
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Sandviç paneller yüksek mukavemet ve rijitlik istenen, aynı zamanda ağırlığın kritik problem olduğu havacılık, denizcilik, uzaycılık, mimari yapılar gibi benzeri alanlarda sonsuz kullanım alanına sahiptir. Kullanılan yüzey kaplamaları, çekirdek malzemenin cinsi, yoğunluğu, boyutları panelin mekanik özelliklerini doğrudan etkilemektedir. Bu çalışmada sandviç panel malzemesi olarak çekirdek bölümünde farklı kalınlıkta PVC köpük ve farklı yoğunlukta alüminyum bal peteği kullanılmıştır. Vakum infüzyon yöntemiyle üretilen PVC köpüklü panellerin yüzey kaplamalarında tek yönlü ve çift eksenli karbon fiber kumaşlar kullanılmış, farklı fiber oryantasyonlarına sahip panellere eğme ve basma deneyleri uygulanarak yüzey dayanımları karşılaştırılmıştır. Ayrıca PVC köpük malzemeden farklı kalınlıkta çekirdek malzemeler kullanılarak çekirdek kalınlığının çekirdek kayma gerilmesi ve eğilme dayanımı üzerine etkisi araştırılmıştır. Diğer bir çekirdek malzeme olan alüminyum petek malzeme ise farklı yoğunluklarda tercih edilerek hücre boyutunun sandviç mukavemetine etkisi incelenmiştir. Aynı kalınlıktaki PVC köpük ve alüminyum petekli sandviç malzemelerin spesifik eğilme dayanımı, çekirdek kayma gerilmesi ve spesifik basma gerilmeleri karşılaştırılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde sandviç panel için çekirdek malzeme tercihi yapılırken panelin kullanılacağı bölgede eğer yapı daha çok eğilmeye zorlanıyorsa PVC köpük sandviç panellerin daha avantajlı olduğu, sadece bası yüklerinin fazla olduğu yerlerde ise alüminyum petekli panellerin tercih edilebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Sandwich panels have endless use in areas such as aerospace, marine, space, architectural structures where high strength and stiffness are required and at the same time weight is a critical problem. Facesheets used, the type, density and dimensions of the core material directly affect the mechanical properties of the panel. In this study, different thickness of PVC foam and different density of aluminum honeycombs were used in the core part as sandwich panel material. In the facesheets of PVC foamed panels produced by vacuum infusion method, unidirectional and biaxial carbon fiber fabrics were used and the facing stress were compared by applying bending and compression tests to the panels with different fiber orientations. In addition, the effect of core thickness on core shear stress and flexural strength of PVC foam materials was investigated by using different thickness of core materials. Another core material, aluminum honeycomb material, is preferred at different densities and the effect of the cell size on the sandwich strength is investigated. The specific, flexural bending, core shear and spesific compressive strength of PVC foam and aluminum honeycomb sandwich materials of the same thickness are compared. Finally, when selecting the core material for the sandwich panel, it is seen that PVC foam sandwich panels are more advantageous if the structure is forced to flexure more in the region to be used for the panel, and aluminum honeycomb panels can be preferred only in places where there is more pressure load.