Ocak 2008 - Aralık 2017 arasında yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hastaların kan ve bos kültürlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of blood and csf cultures of patients treated at neonatalintensive care unit between january 2008 and december 2017
  1. Tez No: 514094
  2. Yazar: BURCU HIDIMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ENGİN ARISOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: yenidoğan, sepsis, kan kültürü, BOS kültürü, neonatal, sepsis, blood culture, CSF culture
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Giriş ve Amaç: Yenidoğan sepsisi, yenidoğan yoğunbakım ünitelerindeki morbidite ve mortalite oranlarını etkileyen bir durumdur. Yenidoğan sepsisi, ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye ve aynı hastanede farklı dönemlerde değişik oranlarda görülebilmektedir. Bu çalışmayla amacımız yenidoğan yoğun bakım ünitemizde yıllara göre etken mikroorganizma düzeyine dikkat çekmekle birlikte tanı, takip ve tedavi aşamalarında farkındalık oluşturmaktır. Gereç ve Yöntem: Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Yenidoğan Yoğun bakım Ünitesinde Ocak 2008 ve Aralık 2017 arasında gönderilen 9.165 kan kültürü ve 591 BOS kültürü geriye dönük olarak incelendi. Bulgular: 9.165 kan kültüründe, 1.040 üreme bulundu. Bu üremelerde 662 bulaş (KONS, Viridans streptococcus) ve 279 üreme görüldü. 279 üremede, 122 (%43,7) gram pozitif bakteri, 144 (%51,6) gram negatif bakteri ve 13 (%4,7) mantar üremesi görüldü. Kan kültürleri üremesinde en çok 64 (%22,9) KONS görüldü. 591 BOS kültüründeki 120 üremede, 41(%34,2) bulaş ve 52 (%43,3) menenjit etkeni bakteri üremesi görüldü. BOS kültürü üremelerinde 31 (%59,6) gram pozitif bakteri, 20 (%38,5) gram negatif bakteri ve 1(%1,9) mantar üremesi görüldü. BOS kültürleri üremesinde en çok 23 (%44,2) KONS görüldü. Aynı sepsis sürecinde çalışılan kan ve BOS kültürlerinde ortak izole edilen etken sayısı 30 saptandı. En sık ortak mikroorganizmalar, 19 (%63,3) üreme ile gram pozitif bakteriler bulundu. Sonuç: Kan ve BOS kültürlerinde yıllara göre bakteri üremelerinde farklılıklar görülmüştür. Bu durum ile yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin durağan bir yapı göstermediği anlaşılmıştır. Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde enfeksiyonların önlenmeye yönelik tedbirlerin alınması, dikkatli araç-gereç kullanımı, ekibin farkındalığının artırılmasıyla bulaş üreme ve gerçek sepsis oranının azaltılabileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Neonatal sepsis affects the morbidity and mortality rates in neonatal intensive care units. The neonatal sepsis can be seen at different rates in different periods from country to country, region to region and at the same hospital. Our aim with this study is to raise awareness on the diagnosis, follow-up and treatment stages while drawing attention to the level of active microorganisms according to years in our neonatal intensive care unit. Material and Methods: 9.165 blood cultures and 591 Cerebrospinal fluid (CSF) cultures sent from all neonatals who were treated in Kocaeli University Research and Practice Hospital Neonatal Intensive Care Unit in January 2008 and December 2017 were examined retrospectively. Results: In 9.165 blood cultures, 1.040 positives were found. In these positive cultures, 662 contaminations (CONS, Viridans streptococcus) and 279 sepsis were seen. 122 (43.7%) gram positive bacteria, 144 (51.6%) gram negative bacteria and 13 (4.7%) fungal positivity were seen in 279 blood cultures. Blood cultures showed a maximum of 64 (22.9%) CONS. In 120 positives of 591 CSF cultures, 41 (34.2%) contaminations and 52 (43.3%) meningitis-affected bacteria were seen. 31 (59.6%) gram positive bacteria, 20 (38.5%) gram negative bacteria and 1 (1.9%) fungal positivity were observed in CSF culture positives. In the CSF cultures, 23 (44.2%) CONS were seen. In the blood and CSF cultures studied in the same sepsis period, the number of commonly isolated factors was 30. The most frequent common microorganisms were 19 (63.3%) gram positive bacteria. Conclusion: Blood and CSF cultures showed differences in bacterial positivity over the years. It is understood that neonatal intensive care units did not show a static structure. We believe that taking measures to prevent infections in neonatal intensive care units, using careful equipment, increasing the awareness of the team, contamination and sepsis rate can be reduced.