Elektrikli ulaşım sistemlerinin tahrik donanımlarında kullanılan elektrik motorlarının karşılaştırılması ve değerlendirilmesi
Comparison and evaluation of electric motors used in drive equipment for electrical transportation systems
- Tez No: 514096
- Danışmanlar: PROF. DR. FERHAT DALDABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrikli Ulaşım Sistemleri, DC Motor, Asenkron Motor, Tahrik Sistemi, Electrical Transportation Systems, DC Motor, Asynchronous Motor, Drive Systems
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Günümüz şehirlerinin en büyük sorunu olan ulaşım, özellikle büyük şehirlerde Metro, Hafif Metro, Tramvay, Troleybüs gibi yüksek kapasiteli araçlar ile çözümlenmeye çalışılmaktadır. Bu alternatif ulaşım araçları şehirler için büyük önem arz etmekte, ekonomik olmaları ve çevreye duyarlılıkları ile ayrı birer tercih sebebi olmaktadır. Şehir nüfusunun ekonomik ve sosyal faaliyetlerine erişim yine bu araçlar ile sağlanmaktadır. Elektrikli ulaşım sistemlerinin tahrik donanımlarında kullanılan elektrik motorlarının karşılaştırılması ve değerlendirilmesinin yapıldığı bu çalışmada, hareket gücünü elektrik enerjisinden alan yeni nesil elektrikli ulaşım araçlarının ana bileşeni olan tahrik sistemlerinde kullanılan motor çeşitleri incelenmiş, tez sonunda bu motor çeşitlerinin karşılaştırılması ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmanın içeriğinde ulaşım araçlarında tercih edilen tahrik motoru çeşidinin doğru akım motorlarından, asenkron motorlara geçiş yapmasındaki ana sebepler araştırılmış ve sonuçlar doğrultusunda günümüz elektrikli ulaşım sistemlerinin motor trendinin asenkron motorlar yönünde ilerlemesinin nedenleri hususunda bilgi çıkarımı hedeflenmiştir. Yapılan araştırmalar ve motorlar için önem arz eden parametrelerin karşılaştırılması neticesinde, elektrikli ulaşım araçları için en uygun motor tipi olarak asenkron motorların günümüzde kullanıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Transportation which is the biggest problem of today's cities is trying to be solved with high-capacity vehicles such as Subway, Light Subway, Trolley and Trolleybus especially in big cities. These alternative transportation systems are very important for the cities since they are economical and have different preferences due to their environmental sensitivity. Moreover the urban population can access the economical and social activities by using these transportation systems. In this study we have compared and evaluated the electric motors used in the driving equipment of the electric transport systems. The motor types used in the driving systems which are the main component of the next generation electric transportation vehicles taking the motion power from the electric energy were examined and these motor types were compared and evaluated at the end of the thesis. In the context of the study, the main causes of the transition of the preferred drive motor type from direct current motors to asynchronous motors in transportation vehicles were investigated. it was aimed to deduce the reasons of the motor trend of the current motor transport systems in the direction of asynchronous motors. In this study asynchronous motors have been found to be the most suitable motor type for electrical transport vehicles after comparıng the parameters that are important for electric motors. Studies in the literature have shown that the results are in the same direction.