Mevduat sözleşmeleri
Deposit contracts
- Tez No: 514124
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DAMLA GÜRPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: mevduat sözleşmeleri, vadesiz mevduat sözleşmeleri, vadeli mevduat sözleşmeleri, misli şeylerin saklanması sözleşmesi, tüketim ödüncü sözleşmesi, deposit agreements, demand deposit agreements, time deposit agreements, irregular deposit agreement, loan agreement
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Mevduat sözleşmeleri, en temel bankacılık sözleşmelerindendir. Mevduat sözleşmelerinde kişiler, saklamak veya faiz elde etmek amacıyla bir miktar parayı bankaya tevdi ederler. Tevdi edilen paraların mülkiyetinin bankaya geçmesi sonucunda, banka yatırılan paralardan faydalanma imkânına sahip olur. Ancak, banka yatırılan miktarda parayı, mevduat sahiplerine iade etmekle yükümlü olur. Günlük hayatta sıklıkla karşılaşılmasına ve ekonomik yaşamda arz ettiği öneme rağmen, herhangi bir kanunda mevduat sözleşmelerinin hükümleri düzenlenmiş değildir. 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nda ise“mevduat”kavramı tanımlanmış; ayrıca, mevduat sözleşmeleriyle ilgili bazı hükümlere yer verilmiştir. Bu nedenlerle, mevduat sözleşmelerine uygulanacak hükümleri belirleyebilmek için, sözleşmenin hukuki niteliğini tespit etmek gerekir. Mevduat sözleşmelerinin hukuki niteliğinin belirlenmesi sırasında, bankaya para yatıran kişilerin amacı önem taşımaktadır. Vadesiz mevduat sözleşmelerinde, kişilerin amacı bir miktar paranın saklanmasıdır. Bu doğrultuda, vadesiz mevduat sözleşmelerinin hukuki niteliği itibarıyla, misli şeylerin saklanması sözleşmesi olduğu söylenebilir. Vadeli mevduat sözleşmelerinde ise, bankaya para yatıran kişilerin amacı faiz geliri elde etmektir; ancak, faiz geliri elde etmek, bir miktar parayı belli bir süre bankanın kullanımına bırakmak suretiyle mümkün olmaktadır. O hâlde, vadeli mevduat sözleşmeleri hukuki niteliği itibarıyla, bir tüketim ödüncü sözleşmesidir. Dolayısıyla Türk Borçlar Kanunu'nun misli şeylerin saklanması sözleşmesine ilişkin hükümleri vadesiz mevduat sözleşmelerine, tüketim ödüncü sözleşmesine ilişkin hükümleri ise vadeli mevduat sözleşmelerine uygulanır. Ayrıca, her iki mevduat sözleşmesi için de bankacılık mevzuatındaki özel düzenlemeler dikkate alınır.
Özet (Çeviri)
Deposit agreements are the most basic kind of banking contracts. In deposit agreements persons deposit an amount of money in the bank in order to save money or interest. As a result of the transfer of the ownership of the deposited money to the bank, the bank has the opportunity to benefit from that money. However, the bank is obliged to return deposit amount to the deposit owners. Though the importance in economic life and come across mostly in everyday life the provisions of deposit agreements have not been established in any code. In the Banking Act No. 5411, the concept of“deposit”is defined, additionally some provisions related to deposit agreements have been regulated in that act. For these reasons, in order to determine the provisions applicable to deposit agreements, it is necessary to determine the legal characteristic of the agreements. While determining the legal characteristic of deposit agreements, the aim of people who make deposits in the bank is important. In demand deposit agreements the aim of people is to save some money. In this course, it can be said that the legal characteristic of demand deposit agreements is irregular deposit agreement. In time deposit agreements the aim of people who make deposits in the bank to gain bank deposit interest; however, it is possible to gain bank deposit interest by leaving some money for the usage of the bank for a certain period of time. In that case, the legal characteristic of time deposit agreements is loan agreement. Because of this, the provisions of irregular deposit agreements regulated in Turkish Code of Obligations are applicable to the demand deposit agreements, the provisions of loan agreements regulated in Turkish Code of Obligations are applicable to the time deposit agreements. In addition, for both deposit contracts, special regulations in banking legislation should also be taken into consideration.