Yetişkinler için akrofobi ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenirliğinin incelenmesi
Investigation of Turkish validity and reliability of acrophobia scale for adults
  1. Tez No: 514125
  2. Yazar: ÖZLEM AYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Akrofobi, güvenirlik, geçerlik, adaptasyon, Acrophobia, reliability, validity, adaptation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmaya konu olan“Yetişkinler İçin Akrofobi Ölçeğinin Türkçe Geçerlik ve Güvenirliğinin İncelenmesi”adlı bu çalışma 2018 yılında Üsküdar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Klinik Psikoloji Anabilim Dalı yüksek lisans tez çalışması olarak yürütülmüştür. Araştırmaya katılan toplam 300 yetişkinin yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, çalışma durumu, gelir düzeyi ve kronik bir hastalığı olup olmadığına ilişkin sosyo-demografik değişkenlerle incelenmiştir. Araştırmaya katılan yetişkinlerin yaş durumlarına bakıldığında 194'ü 18-22 yaş, 51'i 23-25 yaş, 55'i 26 yaş ve üzeri olarak dağılmaktadır. Cinsiyete göre ise katılımcıların 240'ı (%80,0) kadın, 60'ı (%20,0) erkektir. Kaygı ölçeğine ilişkin güvenirlik analizi uygulanmış ve Alpha katsayısı 0,927 olarak yüksek derecede güvenilir bulunmuştur. Kaçınma ölçeğine ilişkin ise Alpha katsayısı 0,901 olarak yüksek derecede güvenilir bulunmuştur. Cronbach's Alpha değerleri incelendiğinde iç tutarlılığı düşüren madde bulunmadığı saptanmıştır. Bulunan sonuçlar Akrofobi Kaygı alt ölçeğinin ve Kaçınma alt ölçeğinin güvenilir ve geçerli olduğunu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, titled“Investigation of Turkish Validity and Reliability of Acrophobia Scale for Adults”, was conducted in 2018 as a master thesis study of Üsküdar University, Institute of Social Sciences, Department of Clinical Psychology. Socio-demographic variables were examined for age, sex, marital status, educational status, working status, level of income and chronic illness of 300 adults participating in the survey. When we look at the age of adults participating in the survey, 194 are distributed as 18-22 years, 51 as 23-25 years, 55 as 26 years and over. According to the sex, 240 (80.0%) of the participants and 60 (20.0%) of the participants were women. An anxiety scale reliability analysis was applied and the Alpha coefficient was found to be as high as 0.927. For the avoidance scale, the Alpha coefficient was found to be as high as 0.901. When Cronbach's Alpha values are examined, it is determined that there is no substance that reduces internal consistency. The results are acrophobia and avoidance subscale of the anxiety subscale was determined to be a reliable and valid.